Τουρκία: Συνελήφθη ο δικηγόρος του ηγέτη της κεμαλικής αντιπολίτευσης

Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017 13:40
UPD:13:45
REUTERS/OSMAN ORSAL

Ο Τζελάλ Τσελίκ συνελήφθη στο σπίτι του στην Άγκυρα, προσθέτει το πρακτορείο, το οποίο αναφέρει ότι οι έρευνες συνεχίζονταν το πρωί στην κατοικία του υπόπτου.

Ο δικηγόρος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγού του κεμαλικού, κεντροαριστερού CHP, αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, συνελήφθη το πρωί στην Άγκυρα ως ύποπτος για σχέσεις με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Ο Τζελάλ Τσελίκ συνελήφθη στο σπίτι του στην Άγκυρα, προσθέτει το πρακτορείο, το οποίο αναφέρει ότι οι έρευνες συνεχίζονταν το πρωί στην κατοικία του υπόπτου.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του στον ιστότοπο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο κ. Τσελίκ είναι πρώην δικαστής και σήμερα μέλος της πειθαρχικής επιτροπής του κόμματος.

Το «Ανατολή» εμφανίζει τον Τζ. Τσελίκ ως οικείο του Φατίχ Γκιουρσέλ, ενός από τους κύριους συμβούλους του κ. Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είχε και ο ίδιος συλληφθεί τον Δεκέμβριο ως ύποπτος ότι ανήκει στο δίκτυο του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, ο Φ. Γκιουλέν αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Ο δικηγόρος είναι εξάλλου ύποπτος ότι, κατόπιν οδηγιών του Φ. Γκιουλέν, ακύρωσε τη συνδρομή του στο δορυφορικό τηλεοπτικό «μπουκέτο» Digiturk μετά την καταστολή των τηλεοπτικών δικτύων που συνδέονται με τους γκιουλενιστές, σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan.

Η εισαγγελία της Άγκυρας εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος 71 ατόμων, οκτώ από τα οποία είναι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας, ως ύποπτων για σχέσεις με την γκιουλενική οργάνωση. Τουλάχιστον 27 από τα πρόσωπα αυτά είχαν συλληφθεί μέχρι το μεσημέρι.

Δημοφιλή