Υψηλοί τόνοι για τη μαζική αντιγραφή στο πανεπιστήμιο Πατρών

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 13:37
UPD:13:52
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η «άφεση αμαρτιών» την οποία επεδίωξε η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ για 106 φοιτητές που αντέγραψαν την ίδια εργασία στο πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί για δεύτερη ημέρα εστία αντιπαράθεσης μεταξύ των οργανώσεων νέων των κομμάτων, με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως να δράττεται της ευκαιρίας να επιτεθεί και ευθέως στη Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, παρατήρησε ότι «το βραβείο αριστείας στο ρουσφέτι ανήκει δικαιωματικά στη Ν.Δ.» και πως το περιστατικό της μαζικής αντιγραφής αναδεικνύει την... αριστεία της ίδιας και της νεολαίας της στο στήσιμο πελατειακών δικτύων στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ακόμη, συμπλήρωσε ότι «η Ν.Δ. έσπευσε με υπερβολική καθυστέρηση να σχολιάσει την πρωτοφανή απόφαση της τοπικής ΔΑΠ Πατρών να στηρίξει τους 106 φοιτητές που κατέθεσαν την ίδια εργασία και αφού το θέμα πήρε εκτενέστατη δημοσιότητα, ενώ στις σχετικές ανακοινώσεις μίλησε για "υπερβολές"».  

Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν όταν αποκαλύφθηκε ότι 106 φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων αντέγραψαν και κατέθεσαν την ίδια εργασία στο μάθημα «Δυναμικά Μαθηματικά Υποδείγματα» στο εαρινό εξάμηνο.

Η γενική συνέλευση των καθηγητών αποφάσισε να τιμωρήσει τους φοιτητές, αποκλείοντάς τους από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου για όλα τα μαθήματα. Ωστόσο, η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ διαφώνησε με την απόφαση αυτήν και ζήτησε να αποκλειστούν από την εξέταση μόνο του επίμαχου μαθήματος και να δώσουν τα υπόλοιπα μαθήματα της εξεταστικής κανονικά.

Η καρατόμηση

Όταν το περιστατικό έγινε ευρέως γνωστό η Ν.Δ. και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δερβός προχώρησαν στην καρατόμηση του υπεύθυνου της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ στη σχολή.

Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνιζε ότι «από την πρώτη στιγμή, τόσο ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος όσο και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων καταδίκασαν το περιστατικό που συνέβη στην Πάτρα» και συμπλήρωνε πως «ταυτόχρονα ζητήθηκε η παραίτηση του υπευθύνου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ της συγκεκριμένης σχολής».

«Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία απαιτεί τον σεβασμό των κανονισμών από όλους, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς υπερβολές», κατέληγε η ανακοίνωση. 

Κόντρα ΟΝΝΕΔ - Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Στον απόηχο της μαζικής αντιγραφείς τα ξίφη τους διασταύρωσαν και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με την ΟΝΝΕΔ. Την αρχή έκανε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη η οποία σχολίασε ότι «η άμεση αντίδραση των "παιδιών της ΟΝΝΕΔ" δίνει μία σαφή εικόνα για την άποψη που έχει η συγκεκριμένη παράταξη σχετικά με την "αριστεία" στα πανεπιστήμια».

Μάλιστα κατήγγειλε ότι είναι γνωστές στους φοιτητές οι πρακτικές της ΔΑΠ που «περιλαμβάνουν δίκτυα σημειώσεων, κυκλώματα αντιγραφής, υπόγειες συνεννοήσεις με καθηγητές, κεράσματα σε μπουζούκια και ταξίδια αναψυχής». 

Κλιμακώνοντας την επίθεσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η δική τους "αριστεία" επεκτείνεται στην υπεράσπιση όσων αντιγράφουν, με σκοπό να διατηρήσουν τις πελατειακές τους σχέσεις και να ενισχύσουν την εκλογική τους δύναμη».

Η απάντηση δόθηκε σήμερα από την ΟΝΝΕΔ σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. «Τα "παιδιά του Καρανίκα", ό,τι απέμεινε δηλαδή από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ξεπέρασαν σε γραφικότητα ακόμα και το είδωλό τους, τοποθετώντας τον πήχη της ανοησίας πολύ ψηλά – μέχρι να τον ξεπεράσουν στην αμέσως επόμενη προσπάθειά τους», τόνισε σε ανακοίνωσή της.

Η οργάνωση νέων της Ν.Δ. ανέφερε ότι η στάση της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Πατρών αποδοκιμάστηκε άμεσα θεσμικά και δημόσια σε όλους τους τόνους και συμπλήρωσε: «Αν σε κάποιους δεν χρωστάμε καμία απάντηση, αυτοί είναι οι επαγγελματίες καταληψίες, οι έμποροι θολοκουλτούρας και οι ιδεολόγοι παραβατικοί της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι το μόνο που έχουν κάνει στη ζωή τους το οποίο προσιδιάζει σε εργασία είναι να χτίζουν γραφεία πρυτάνεων».

Σύμφωνα με την ΟΝΝΕΔ, «το παραλήρημά τους απευθύνεται στο συρρικνωμένο κομματικό τους ακροατήριο». 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή