Επίκαιρη επερώτηση Γ. Κουμουτσάκου για τη στάση της ΠΓΔΜ

Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017 14:11
UPD:14:12
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών κατάθεσε ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ζητώντας ενημέρωση και ουσιαστική αποτίμηση των ενεργειών και της στάσης του ελληνικού Υπουργείου στο κρίσιμο, όπως τονίζει, ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση αλλαγής κλίματος, μέχρι στιγμής δεν διαπιστώνεται οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στάσης από την πλευρά της γείτονος χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζητεί να πληροφορηθεί ποια συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα έχουν φέρει τα ΜΟΕ των τελευταίων δύο ετών σε σχέση με το ονοματολογικό.  

Ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει ότι «σειρά δηλώσεων του έλληνα Υπουργού Εξωτερικών δημιουργούν εντύπωση εξωραϊσμού μιας πραγματικότητας που όμως δεν έχει αλλάξει».

«Η αδιαλλαξία και η σταθερά αλυτρωτική - αναθεωρητική στάση της σκοπιανής πλευράς έρχεται σε αντίθεση με τη στάση της χώρας μας, που όντως σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και άρα τα υφιστάμενα σύνορα και τις σχέσεις καλής γειτονίας» σημείωνει και προσθέτει: «Τα Σκόπια όχι μόνο συντηρούν την αλυτρωτική τους πολιτική που αντίκειται στη θεμελιώδη αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και έχουν προβεί σε συστηματικές παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Γι' αυτό, επίσημες δηλώσεις οφείλουν να ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις και όχι να διαμορφώνουν προϋποθέσεις εκμετάλλευσής από τρίτους».

Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται ο κ. Υπουργός:

«Ποια είναι τα μετρήσιμα και συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα των υιοθετηθέντων ΜΟΕ, το περιεχόμενο των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστο και, ειδικότερα, εάν έχουν συμβάλει και πως σε αλλαγή στάσης της γειτονικής μας χώρας στο κύριο θέμα που απασχολεί τις διμερείς σχέσεις, δηλαδή το ονοματολογικό; 

»Πώς οι Εταίροι μας εντός της ΕΕ και οι Σύμμαχοί μας εντός του ΝΑΤΟ θα σταθούν αλληλέγγυοι στο πλευρό μας, σεβόμενοι το πνεύμα των συλλογικών αποφάσεων του Βουκουρεστίου, όταν εμείς οι ίδιοι φαινόμαστε να εξισώνουμε τη στάση των Σκοπίων με την ελληνική; Εκτός εάν το Υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι τα Σκόπια έχουν εγκαταλείψει την αλυτρωτική τους στάση έναντι της χώρας μας; Συμβαίνει κάτι τέτοιο;».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή