Περισσότερα τα περιστατικά στοματοφαρυγγικού καρκίνου λόγω HPV

Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017 13:21
SHUTTERSTOCK

Έρευνα που έγινε σε 9 χώρες από τους επιστήμονες της  Διεθνούς Επιτροπής Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC, International Agency for Research on Cancer), διαπίστωσε ότι ο ιός των θηλωμάτων HPV - Human Papilloma Virus,  μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής, καθώς επίσης ότι, τα περιστατικά καρκίνου του στοματοφάρυγγα είναι περισσότερα από τα περιστατικά καρκίνου του στόματος.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν περίπου 1.500 άτομα που έπασχαν από καρκίνο του στόματος, πάνω από 250 άτομα που είχαν καρκίνο του στοματοφάρυγγα και πάνω περίπου 1.800 άτομα που δεν έπασχαν από κανένα καρκίνο με στόχο να διερευνήσουν αν τα άτομα αυτά είχαν το DNA του ιού HPV και συγκεκριμένα του τύπου 16 που ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου. Επιπλέον οι ασθενείς εξετάστηκαν για το αν είχαν αντισώματα εναντίον πρωτεϊνών του ιού αυτού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 18% των ασθενών με καρκίνο στοματοφάρυγγα είχε το DNA του ιού HPV, ενώ μόνο στο 4% των ασθενών με καρκίνο του στόματος υπήρχε το DNA του ιού.  Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά ήταν πιο συχνά στα άτομα που είχαν τακτικές εναλλαγές συντρόφων ή έκαναν στοματικό έρωτα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, ότι τα άτομα που είχαν αντισώματα εναντίον πρωτεϊνών του ιού είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στοματοφάρυγγα και του στόματος.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, ο ιός όπως φαίνεται παίζει σημαντικό ρόλο περισσότερο ως προς την εμφάνιση καρκίνου του στοματοφάρυγγα και λιγότερο ως προς την εμφάνιση καρκίνου του στόματος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το εμβόλιο κατά του ιού HPV είναι αποτελεσματικό ως προς τη μείωση των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς προσφέρει και νέες δυνατότητες πρόληψης κατά του καρκίνου του στόματος και του στοματοφάρυγγα.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή