Προς τον κόλπο της Μόρφου πλέει το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός»

Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 11:34
UPD:12:05

Μέχρι στιγμής, το Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικού και Ωκεανογραφίας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, δεν έχει εκδώσει ειδοποίηση ή ανακοίνωση προς ναυτιλλομένους (Navtex) σχετικά με τη δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού.

A- A A+

Σε ρότα για τον κόλπο Μόρφου, βρίσκεται το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός», που απέπλευσε από το λιμάνι της Σινίφκης, λίγες ώρες μετά από τις δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου περί διενέργειας ερευνών στον συγκεκριμένο κόλπο, ως αντίδραση στη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Μέχρι στιγμής, το Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικού και Ωκεανογραφίας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, δεν έχει εκδώσει ειδοποίηση ή ανακοίνωση προς ναυτιλλομένους (Navtex) σχετικά με τη δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού.

Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του στους οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε πει πως η επόμενη αποστολή του «Μπαρμπαρός» είναι η Μόρφου και επικαλέστηκε τα «εγγυητικά δικαιώματα» της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές για τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου», δήλωσε.

«Με τις εργασίες μας στη Μόρφου εμείς πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε λέγοντας ότι με το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία, η δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ διαφορετική».

Ψυχραιμία και υπευθυνότητα ζητεί η Λευκωσία

Από την πλευρά του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε ψυχραιμία. «Ψυχραιμία, λίγα λόγια - δεν πρέπει να εμπλακούμε σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που προσπαθεί να στήσει η Τουρκία», ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ακόμη, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει καμία πολεμική ατμόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο» και πρόσθεσε ότι «αυτοί που τα διαδίδουν αυτά, ίσως έχουν στόχο να πλήξουν τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλους ζωτικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας». 

Ο  κ. Χριστοδουλίδης απήυθυνε έκκληση για υπευθυνότητα, σημειώντας πως «όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ποια εικόνα δίνεται σε επικοινωνιακό επίπεδο».

«Κάποιες αναφορές και ανταποκρίσεις δίνουν λανθασμένη εικόνα και εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς της Τουρκίας. Όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», συνέχισε.

Ακόμη, είπε ότι «η επόμενη φορά που θα πρέπει να ασχοληθούμε όλοι με αυτό το θέμα πρέπει να είναι όταν θα έχουμε αποτελέσματα από τις έρευνες» και ξεκαθάρισε πως «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται κανονικά».

«Θα πράττουμε περισσότερα και θα μιλάμε λιγότερο, καθώς μέσα από αυτή την προσέγγιση εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, ο Φιλελεύθερος

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή