Μαξίμου: Καθαρός διάδρομος παρά τα λάθη

Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017 17:36
UPD:20:12
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι δυο άνδρες συζήτησαν και για το μέλλον της Ευρώπης με αιχμή τις συζητήσεις που αναπτύσσονται για τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ένωσης.

«Μπορεί να έγιναν λάθη, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι θετικό. Τώρα χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό κλίμα για να πάει η οικονομία μπροστά, αλλά και να προχωρήσουν μεγάλα θέματα όπως το Κυπριακό». Σε αυτή τη φράση περικλείεται το μήνυμα που φέρεται να έστειλε τη Δευτέρα και την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα τετ-α-τετ του με τους πολιτικούς αρχηγούς σε διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter, σημειώνοντας ότι τους ενημέρωσε σχετικά με τη συμφωνία στο Eurogroup και το Κυπριακό.

«Με τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου πετύχαμε, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια μνημονίων, έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, σημείωσε πως «προχωράμε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, με ξεκάθαρη εθνική γραμμή».

«Σε καλό κλίμα η συνάντηση»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός περιέγραψε στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου. Στο επίκεντρο της συνάντησης -η οποία κατά τις ίδιες πηγές πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα- βρέθηκαν και οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε εθνικό στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας στις αγορές. Υπογράμμισε πως «είναι θεμιτή η πολιτική αντιπαράθεση στα θέματα οικονομίας, ωστόσο δεν πρέπει να εκπέμπονται λάθος μηνύματα προς τους επενδυτές. Η αντιπαράθεση δεν πρέπει να κάνει ζημιά στον εθνικό στόχο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας έκανε άνοιγμα προς τον κ. Μητσοτάκη, αναφορικά με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, υπογραμμίζοντας πως στόχος του είναι να επιδιώξει πλατιά διακομματική συναίνεση τόσο ως προς το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της (τράπεζας) όσο και ως προς τη διοίκηση της.

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ν.Δ., για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση και υπογράμμισε πως μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να φτάσει σε επίλυση το ζήτημα.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν και για το μέλλον της Ευρώπης με αιχμή τις συζητήσεις που αναπτύσσονται για τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ένωσης.

Για τις δηλώσεις της κ. Γεννηματά, περί θηλιάς, οι κυβερνητικές πηγές της καταλόγιζαν ότι σε μια συζήτηση που αφορούσε εθνικά θέματα ήρθε να δημιουργήσει επικοινωνιακές εντυπώσεις και προσέθεταν πως «όταν η κ. Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ, από το 2010 έως το 2015 επέβαλλαν 65 δισ. μέτρα, εκτόξευσαν την ανεργία στο 27%, πήραν το χρέος από το 120% και το πήγαν στο 180% και συρρίκνωσαν την ελληνική οικονομία κατά 25% του ΑΕΠ και σήμερα μιλούν για θηλιά, ήταν αναμενόμενο να λάβει την απάντηση της».

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι ίδιες πηγές τις χαρακτήριζαν αναγκαίες. «Είναι σωστό να ενημερώνονται οι πολιτικοί αρχηγοί απευθείας από τον πρωθυπουργό, σημείωναν χαρακτηριστικά. Είναι προφανές πως ο σημερινός πρωθυπουργός σέβεται το Κοινοβούλιο, τους θεσμούς και τους αρχηγούς σε αντίθεση με τους προκατόχους του», σχολίαζαν χαρακτηριστικά.

Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη

Συνεδριάζει αύριο Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στη Βουλή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δημοφιλή