Τέσσερις αραβικές χώρες διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ

Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Εμιράτα και Μπαχρέιν
Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2017 07:24
UPD:15:41
REUTERS/HANDOUT

Από συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, όπου συμμετέχουν τόσο το Κατάρ, όσο και η Σαουδική Αραβία.

A- A A+

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το εμιράτο του Κόλπου ότι αποσταθεροποιεί με τη δραστηριότητά του την περιοχή της Μέσης Ανατολής και ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις», συμπεριλαμβανόμενης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο SPA ανέφερε ότι το Ριάντ έκλεισε τα σύνορά του με το Κατάρ, διακόπτοντας όλες τις επαφές από εδάφους, θάλασσας και αέρος.

Η κίνηση έγινε, όπως αναφέρει η σαουδαραβική κυβέρνηση, «για την προστασία της εθνικής ασφάλειας από τον κίνδυνο της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Η Αίγυπτος έκλεισε επίσης τα σύνορά της, λιμάνια και αεροδρόμια σε όλα τα αεροσκάφη και τα πλοία του Κατάρ.

EURONEWS

Τα ΗΑΕ έδωσαν διορία 48 ωρών στους διπλωμάτες του Κατάρ να εγκαταλείψουν το έδαφός τους. Το Αμπού Ντάμπι κατηγόρησε ανοικτά την Ντόχα ότι υποστηρίζει, χρηματοδοτεί και εναγκαλίζεται την τρομοκρατία, καθώς και «σεχταριστικές οργανώσεις».

Το Μπαχρέιν διέκοψε επίσης κάθε δεσμό με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλειά του, εμπλεκόμενο στις εσωτερικές του υποθέσεις.

Η διεθνής συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία η οποία αντιμάχεται τους ιρανόφιλους, σιίτες μουσουλμάνους αντάρτες Χούδι και τους συμμάχους τους στην Υεμένη, απέβαλε επίσης το Κατάρ από τις τάξεις της, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι υποστηρίζει οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, ενώ διατηρεί επαφές και «παζαρεύει» με τους πολιτοφύλακες Χούδι.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις χώρες, καθώς και το Κατάρ, είναι σουνιτικές μουσουλμανικές, με την εξαίρεση του Μπαχρέιν, όπου η μεν πλειοψηφία του πληθυσμού είναι σιίτες μουσουλμάνοι, η δε βασιλική οικογένεια της χώρας σουνιτική και σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή