Σ. Χόκινγκ: Η τεχνολογική πρόοδος μπορεί να αφανίσει το είδος μας

Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2017 01:12
UPD:01:12
EPA/SALVATORE DI NOLFI

Σε συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου, ο διάσημος φυσικός σημειώνει πως το ανθρώπινο είδος αντιμετωπίζει μία σειρά από απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή και η μαζική εξαφάνιση φυτών και ζώων από τον πλανήτη.

A- A A+

Του Κώστα Δεληγιάννη

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση της ανθρωπότητας, αν δεν αντιδράσει άμεσα, κρούει για μία ακόμη φορά ο Στίβεν Χόκινγκ.

Σε συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου, ο διάσημος φυσικός σημειώνει πως το ανθρώπινο είδος αντιμετωπίζει μία σειρά από απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή και η μαζική εξαφάνιση φυτών και ζώων από τον πλανήτη.

Προσθέτει επίσης ότι η τεχνολογική πρόοδος βοήθησε το είδος μας να πετύχει αξιομνημόνευτους άθλους, ωστόσο είναι πιθανόν να μας οδηγήσει στον αφανισμός.

«Από την αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού, η επιθετικότητά μας αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη, καθώς προσέφερε ορισμένα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα για την επιβίωσή μας», επισημαίνει.

«Είναι εγγεγραμμένη στα γονίδιά μας μέσω της δαρβίνειας εξέλιξης. Τώρα, όμως, η τεχνολογία προχωρά με τέτοιο ρυθμό που η επιθετικότητα μπορεί να μας αφανίσει όλους, μέσω ενός πυρηνικού ή βιολογικού πολέμου. Πρέπει να ελέγξουμε αυτό το κληρονομούμενο ένστικτο με τη λογική και τη σκέψη μας».

Παρά τους κινδύνους πάντως που αντιμετωπίζει το ανθρώπινο είδος, υπάρχει ελπίδα επιβίωσης, σύμφωνα με τον Βρετανό επιστήμονα. Όμως, πρέπει να δράσουμε συντονισμένα.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε γρήγορα αυτές τις απειλές και να αντιδράσουμε πριν βγουν εκτός ελέγχου. Αυτό ίσως σημαίνει πως χρειάζεται κάποιας μορφής παγκόσμια διακυβέρνηση», συμπληρώνει, επισημαίνοντας ωστόσο πως και αυτή η παγκόσμια διακυβέρνηση ίσως τελικά εξελιχθεί σε τυραννία.

«Όλα αυτά μπορεί να με κάνουν να ακούγομαι πεσιμιστής, ωστόσο είναι αισιόδοξος. Πιστεύω πως η ανθρώπινη φυλή θα αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις».

Ο Χόκινγκ δηλώνει επίσης χαρούμενος για όσα έχει ζήσει. «Ταξιδεύω πολύ, έχω βρεθεί στον βυθό της θάλασσας μέσα σε υποβρύχιο και έχω ζήσει την εμπειρία των συνθηκών έλλειψης βαρύτητας, σε μία πρώτη προετοιμασίας για το ταξίδι στο διάστημα που ελπίζω να κάνω με την Virgin Galactic. Είναι εντυπωσιακή εποχή για να ζει κανείς». 

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο διάσημος φυσικός προειδοποιεί για τον κίνδυνο αφανισμού του ανθρώπινου είδους. Τον περασμένο Νοέμβριο, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχε υποστηρίξει πως ο άνθρωπος θα εκλείψει από τη Γη μέσα στα επόμενα 1.000 χρόνια, προσθέτοντας πως ο μόνος τρόπος για να αποφύγει μια μαζική εξαφάνιση η ανθρωπότητα μέσα στην επόμενη χιλιετία, είναι να βρει έναν άλλο πλανήτη να κατοικήσει.

Προτεινόμενα για εσάς