Κυπριακό, αξιολόγηση και Novartis στην ατζέντα του Μαξίμου 

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017 11:56
UPD:12:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η δεύτερη αξιολόγηση και οι επόμενες κινήσεις στο θέμα της φαρμακοβιομηχανίας Novartis κυριάρχησαν την Τρίτη στο Μαξίμου.

Στο Κυπριακό οι συνομιλίες στη Γενεύη, οι οποίες ξεκίνησαν από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, περισσότερο ανέδειξαν τις διαφωνίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων παρά έφεραν πιο κοντά σε μία λύση τις δύο πλευρές.

Με βάση το παραπάνω θεωρείται πολύ δύσκολο ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος να μεταβούν στη Γενεύη στην αυριανή πενταμερή παρά το γεγονός ότι στο Μαξίμου υπήρχαν και υπάρχουν σκέψεις ο κ. Τσίπρας να πάει τελικά στην Ελβετία, από τη στιγμή που εκεί θα βρίσκεται και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουγκέρ. «Θα είναι μια κίνηση που θα δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον της Αθήνας να υπάρξει μια λύση στο θέμα», σημείωνε χθες στέλεχος του Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στο μείζον θέμα της αξιολόγησης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα δει σήμερα στις 17:00 τοπική ώρα στο Παρίσι τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και αύριο στις Βρυξέλλες τον επίτροπο Πιερ Μοσκόβισι. Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του EWG να «ξεκολλήσουν» οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Φυσικά ο κ. Τσακαλώτος θα έχει στις αποσκευές του και την ελληνική πρόταση για επέκταση του κόφτη, όχι μόνο χρονική, όπως έχει γράψει πολλάκις το naftemporiki.gr, αλλά με δέσμευση για περικοπές και στο ύψος του αφορολόγητου, χωρίς όμως περαιτέρω αναφορές και χωρίς να μπει η συζήτηση σε συγκεκριμένα νούμερα. Μένει να δούμε αν η σχετική συζήτηση θα μπει και στο θέμα των συντάξεων, αν και στο Μαξίμου το αποκλείουν.  

Το πρόβλημα της Αθήνας είναι ότι δύο εκ των βασικών παικτών στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης, το ΔΝΤ και το Βερολίνο, όχι μόνο δεν βιάζονται, αλλά το αντίθετο. Για δικούς τους εσωτερικούς λόγους δεν επιθυμούν να ληφθούν τώρα αποφάσεις που θα τους δεσμεύουν στο μέλλον εκτός κι αν η Αθήνα «τα δώσει όλα» κάτι που αποκλείουν με κατηγορηματικό τόνο στο Μαξίμου.        

Τέλος, στο θέμα της φαρμακοβιομηχανίας Novartis έγινε χθες ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, στελεχών των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας με στόχο να συντονιστούν οι ενέργειες προκειμένου να συνδράμουν την έρευνα του εισαγγελέα.

Παράλληλα αποφασίστηκε να εντοπιστούν, αν υπάρχουν, παλιές δικογραφίες και πορίσματα παλιότερων διοικητικών ερευνών (έρευνα είχε διαταχθεί τον Νοέμβριο του 2012 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, αλλά παρά τις προσπάθειες του κ. Σαλμά η υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στον εισαγγελέα) για την υπόθεση της εταιρείας, που δεν κοινοποιήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Δημοφιλή