Τα χλαμύδια πιθανόν ευθύνονται για εμφάνιση καρκίνου της μήτρας

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2016 14:09
UPD:14:10
REUTERS/MIKE BROWN

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, η μόλυνση με χλαμύδια μπορεί να κρατήσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς συμπτώματα και μόνο με ειδική εξέταση αίματος μπορεί να διαπιστωθεί η ύπαρξή τους

A- A A+

Τα χαλαμύδια, γνωστά βακτήρια που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και προκαλούν σοβαρά προβλήματα σε άντρες και γυναίκες, μπήκαν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων στη Φινλανδία, με στόχο να διαπιστώσουν κατά πόσο ευθύνονται και για κάποιες μακροχρόνιες παθήσεις.

Η μελέτη ασχολήθηκε με τα χλαμύδια και ιδιαίτερα την κατηγορία Chlamydia trachomatis type G, που συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς, βάσει επιδημιολογικών ερευνών, ο συγκεκριμένος καρκίνος μπορεί να έχει ως αιτιολογία μολύνσεις από διάφορους λοιμώδεις παράγοντες, όπως ο ιός HPV (Human Papillomavirus) και τα χλαμύδια, ιδιαίτερα τα Chlamydia trachomatis.

Οι επιστήμονες εξέτασαν κατά πόσο μια από τις κατηγορίες της οικογένειας των βακτηριδίων αυτών ευθύνεται για την πρόκληση του καρκίνου του τραχήλου μήτρας μελετώντας τα δεδομένα από 530.000 γυναίκες οι οποίες ζούσαν στη Φινλανδία, στη Νορβηγία και στη Σουηδία. Στη συνέχεια έλεγξαν και αν υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τα αντισώματα τύπου IgG για τις διάφορες υποκατηγορίες του Chlamydia trachomatis.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών αυτών, η υποκατηγορία G του  Chlamydia trachomatis συνδέεται σε σοβαρό βαθμό με την ανάπτυξη του τραχηλικού καρκίνου ενώ, διαφάνηκε ότι με τον αυξανόμενο αριθμό άλλων λοιμώξεων με τις άλλες υποκατηγορίες του Chlamydia trachomatis μεγάλωνε επίσης ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, η μόλυνση με χλαμύδια μπορεί να κρατήσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς συμπτώματα και μόνο με ειδική εξέταση αίματος μπορεί να διαπιστωθεί η ύπαρξή τους.

Επίσης, οι επιστήμονες τόνισαν ότι η πιθανή μόλυνση ενός ατόμου με μια υποκατηγορία των Chlamydia trachomatis δεν του προσφέρει ανοσία στις υπόλοιπες υποκατηγορίες, αντίθετα τον αφήνει αρκετά έκθετο στο να μολυνθεί και με τις υπόλοιπες κατηγορίες της οικογένειας των μικροβίων αυτών. Γι' αυτό παρατηρούνται χρόνιες μικτές λοιμώξεις με τα μικρόβια αυτά, οι οποίες δυστυχώς αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών και ιδιαίτερα του καρκίνου του τράχηλου της μήτρας.

Όπως σημείωσαν οι επιστήμονες, η σχέση μεταξύ καρκινογένεσης και λοίμωξης δεν είναι απόλυτα κατανοητή από τον επιστημονικό κόσμο και δεν έχει πλήρως αποκρυπτογραφηθεί. Οι ίδιοι πιθανολογούν ότι μια λοίμωξη προκαλεί γενετικές ανωμαλίες σε επίπεδο γονιδίων του DNA και αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε νεοπλασίες.  

Έτσι, συμβουλεύουν όλους να είναι πολύ προσεκτικοί με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς αυτές οι λοιμώξεις κρύβουν αρκετούς κινδύνους και για τα δύο φύλα.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή