Εικαστικές αφηγήσεις που ζωντανεύουν

Έκθεση της Μαρίας Φραγκουδάκη στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016 11:20
A- A A+

Αντλώντας έμπνευση από εκθέματα της μόνιμης συλλογής του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος και αποτυπώνοντας την ερμηνεία που εκείνη δίνει στα απτά υλικά τεκμήρια του δύο χιλιάδων ετών πολιτισμού των Εβραίων της Ελλάδας, η εικαστικός Μαρία Φραγκουδάκη παρουσιάζει τα νέα της έργα, στην έκθεση «Form / Less».

Σε επιμέλεια της Saranna Biel - Cohen, η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει ζωγραφική και αντικείμενα από γύψο, ξύλο, χαρτί και ύφασμα, πραγματοποιείται στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου.

Η Μαρία Φραγκουδάκη, τα τελευταία χρόνια, διατηρεί το βασικό της ατελιέ στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και εστιάζει στην ποικιλία οπτικών γλωσσών: ζωγραφική, γλυπτική, χορός, περφόρμανς. Δημιουργεί αφηγήσεις που ζωντανεύουν, χρησιμοποιώντας υλικά, όπως λάστιχα, γύψο, μονωτική ταινία, κλωστές, σχοινιά και χρώμα.

Τι κρύβεται, τελικά, κάτω από τα σεντόνια;

H έκθεση περιλαμβάνει έργα από την ολοκαίνουρια ενότητα της Μαρίας Φραγκουδάκη, με τίτλο «Bed sheets». Η κίνηση του υφάσματος παγώνει, και η καλλιτέχνις «ξαπλώνει» τον θεατή σε διαφορετικούς τύπους κρεβατιών, ανθρώπινων επαφών, εμπειριών. Τι κρύβεται, τελικά, κάτω από τα σεντόνια; Ο ύπνος; Ή μια αποθήκη συναισθημάτων;

Η εικαστικός αλληλεπιδρά με διάφορα υλικά, αναζητώντας μορφές ή ιδέες, οι οποίες συνδέονται έμμεσα με τις συνήθεις χρήσεις τους. Διερευνά την έννοια του υλισμού, θέτοντας ερωτήσεις για το τι βλέπουμε, τι νιώθουμε και τι είμαστε ικανοί να αντιληφθούμε.

Από τη θεωρία του Πλάτωνα, στις αισθήσεις

Εμπνεόμενη από τη Θεωρία των Ιδεών του Πλάτωνα, η καλλιτέχνις εξερευνά την ικανότητα των αισθήσεων να μεταδώσουν Ιδέες. Ενώ στον διάλογό του, «Φαίδων», ο Πλάτων θεωρεί πως οι αισθήσεις αποτελούν εμπόδιο για την κατανόηση της αλήθειας, η παρούσα έκθεση μελετά την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε έννοιες μέσω των αισθήσεων. Με τον τρόπο αυτόν, η αισθητηριακή αντίληψη γίνεται όργανο κατανόησης, ενώ τα απτά υλικά αντικείμενα ανάγονται σε απεικονίσεις αφηρημένων ιδεών.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η Μαρία Φραγκουδάκη: «Μια πέτρα μπορεί να είναι σκληρή, αλλά δεν είναι πάντα δυνατή. Μπορεί να είναι εύθραυστη, να σπάει σε χίλια κομμάτια. Δουλεύοντας μαζί με τα υλικά, αποκαλύπτονται διαφορετικά χαρακτηριστικά και συναισθήματα - άλλες φορές, προφανή κι, άλλες φορές, απροσδόκητα.

Το σχοινί, για παράδειγμα, βγάζει ένα πείσμα, έχει τη δική του προσωπικότητα. Δουλεύοντας μαζί του, νιώθω ότι ανακαλύπτω τον χαρακτήρα του. Μπορεί να τυλιχτεί ή να τραβηχτεί. Μπορεί να μείνει μαλακό, αλλά και να τεντωθεί, να γίνει σκληρό σαν ατσάλι. Συχνά, χρειάζεται δύναμη, για να αλληλεπιδράσει κανείς μαζί του, και η εργασία με αυτό γίνεται πολύ άμεση, σωματική. Συνεπώς, όλες οι αλληλεπιδράσεις με τα υλικά γίνονται μια άμεση δυνατή βιωματική εμπειρία».

Πληροφορίες

Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος: Νίκης 39 - Αθήνα, τηλ.: 210 3225582. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: καθημερινές: 09:00 - 14:30, Κυριακή: 10:00 - 14:00, Σάββατο: κλειστό.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς