Τουρκία: Σε καλή κατάσταση η υγεία του Οτζαλάν

Ανοικτός σε διάλογο με το τουρκικό κράτος
Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016 17:19
UPD:17:29
REUTERS/SERTAC KAYAR

«Έχουμε προτάσεις. Εάν το τουρκικό κράτος είναι έτοιμο να τις ακούσει, εμείς θα μπορούσαμε να τις συζητήσουμε και να τις συγκεκριμενοποιήσουμε σε διάστημα έξι μηνών» με στόχο «να μπει ένα τέλος στο αιματοκύλισμα», είπε ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

A- A A+

Η υγεία του φυλακισμένου ηγέτη του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν, που παραμένει φυλακισμένος στο νησί φυλακή Ιμραλί, είναι «καλή» και ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να υποβάλει «προτάσεις» στην Άγκυρα με στόχο να τερματιστούν οι συγκρούσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέφερε ο αδελφός του.

«Έχουμε προτάσεις. Εάν το τουρκικό κράτος είναι έτοιμο να τις ακούσει, εμείς θα μπορούσαμε να τις συζητήσουμε και να τις συγκεκριμενοποιήσουμε σε διάστημα έξι μηνών» με στόχο «να μπει ένα τέλος στο αιματοκύλισμα», είπε ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, σύμφωνα με τις δηλώσεις που μετέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αδελφός του, Μεχμέτ, ο οποίος τον επισκέφθηκε την Κυριακή.

«Εάν αυτό το τουρκικό κράτος ήταν ειλικρινές, το πρόβλημα θα είχε επιλυθεί και τόσοι άνθρωποι δεν θα είχαν πεθάνει» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Αυτή η λύση δεν μπορεί να είναι μονομερής», επισήμανε ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, προσθέτοντας ότι «αυτή η ευθύνη αφορά κυρίως το κράτος».

«Εάν το κράτος κάνει ένα βήμα, το πρόβλημα θα επιλυθεί», υπογράμμισε ο φυλακισμένος ηγέτης.

Οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν στον Μεχμέτ Οτζαλάν να επισκεφθεί τον αδελφό του την Κυριακή, απόφαση που συνέπεσε με τη Γιορτή της Θυσίας.

Ο Μεχμέτ Οτζαλάν επιβεβαίωσε ότι η υγεία του αδελφού του είναι «καλή». Πολλοί υποστηρικτές του ηγέτη των Κούρδων ανταρτών δεν έκρυβαν την ανησυχία τους εδώ και εβδομάδες για την κατάσταση του φυλακισμένου ηγέτη του PKK.

Έπειτα από τις δηλώσεις του Μεχμέτ Οτζαλάν, περίπου 50 ακτιβιστές που μάχονται για τα δικαιώματα των Κούρδων, μεταξύ αυτών βουλευτές, σταμάτησαν την απεργία πείνας που είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη εβδομάδα στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της έλλειψης πληροφοριών σχετικά με τον Κούρδο ηγέτη.

Λίγες ώρες νωρίτερα σημειώθηκε έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου στο Βαν στην ανατολική Τουρκία, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, που αποδόθηκε στο PKK.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή