«Πόλεμος» Ιράν - Σαουδικής Αραβίας λίγες ημέρες πριν το προσκύνημα στη Μέκκα

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2016 15:23
UPD:15:26
EPA/PRESIDENTIAL OFFICIAL WEBSITE/HA

Ο κ. Ρουχανί κάλεσε τους μουσουλμάνους να ενωθούν «για να τιμωρήσουν» τη Σαουδική Αραβία για τα «εγκλήματά» της, ενώ ο Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι η «καταραμένη οικογένεια», δηλαδή η βασιλική οικογένεια της Σ. Αραβίας, δεν αξίζει να διαχειρίζεται τους ιερούς τόπους του Ισλάμ.

Ο πόλεμος των λέξεων ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία κλιμακώθηκε λίγες ημέρες πριν από τη έναρξη του προσκυνήματος στη Μέκκα, από το οποίο έχουν αποκλεισθεί το 2016 οι Ιρανοί πιστοί.

Οι τελευταίες σφοδρές επιθέσεις ήρθαν την Τετάρτη από τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί και τον ανώτατο ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο κ. Ρουχανί κάλεσε τους μουσουλμάνους να ενωθούν «για να τιμωρήσουν» τη Σαουδική Αραβία για τα «εγκλήματά» της, ενώ ο Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι η «καταραμένη οικογένεια», δηλαδή η βασιλική οικογένεια της Σ. Αραβίας, δεν αξίζει να διαχειρίζεται τους ιερούς τόπους του Ισλάμ.

«Οι χώρες της περιοχής και του ισλαμικού κόσμού οφείλουν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να επιλύσουν τα προβλήματα και να τιμωρήσουν τη σαουδαραβική κυβέρνηση», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος. «Εάν το πρόβλημα με τη σαουδαραβική κυβέρνηση περιοριζόταν στο χατζ (το προσκύνημα στη Μέκκα), θα μπορούσε να βρεθεί κάποια λύση. Ομως, δυστυχώς, η κυβέρνηση αυτή, με τα εγκλήματα που διαπράττει στην περιοχή και με την υποστήριξή της στην τρομοκρατία, χύνει το αίμα των μουσουλμάνων στο Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και βομβαρδίζει τις γυναίκες και τα παιδιά της Υεμένης», είπε.

Η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία κορυφώθηκε όταν δεν έγινε δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για τη συμμετοχή των Ιρανών στο φετινό προσκύνημα στη Μέκκα, μετά το σοκ που προκλήθηκε το 2015 όταν 2.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους περισσότεροι από 450 Ιρανοί, έχασαν τη ζωή τους στο τεράστιο ποδοπάτημα.

Η Τεχεράνη κατηγόρησε τον Μάιο το Ριάντ για «σαμποτάζ», ενώ η σαουδαραβική πλευρά απέρριψε τις ιρανικές απαιτήσεις.

Πέραν της διένεξης για το προσκύνημα, το σιιτκό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία επιδίδονται εδώ και χρόνια σε ένα πόλεμο δι' αντιπροσώπων για την επέκταση της επιρροής τους, κυρίως στις συρράξεις της Συρίας και της Υεμένης, ενώ αναμετρώνται σε όλους τους περιφερειακούς πολέμους.

Οι δύο χώρες έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις από τον Ιανουάριο με πρωτοβουλία του Ριάντ, μετά την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση εξέχοντος σιίτη ιερωμένου στη Σαουδική Αραβία.

Ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα συγχωρήσει ποτέ το αίμα των μαρτύρων του προσκυνήματος, τη στιγμή που το Ιράν κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για ανικανότητα στη διαχείρηση του χατζ.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια που οι Ιρανοί πιστοί δεν θα συμμετάσχουν στο προσκύνημα στη Μέκκα.

Οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) απορρίπτουν τις διαδοχικές δηλώσεις Iρανών αξιωματούχων κατά του σαουδαραβικού βασιλείου, οι οποίες περιλαμβάνουν κατηγορίες και ισχυρισμούς τελείως αντίθετους με τις αξίες του Iσλάμ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Αμπντελατίφ Ζαγιάνι.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή