Επιτυχής η ανάπτυξη του φουσκωτού θαλάμου BEAM της Bigelow Aerospace στον ISS

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016 12:55
UPD:12:55
Bigelow Aerospace
A- A A+

Με επιτυχία αναπτύχθηκε στο πλήρες του μέγεθος ο θάλαμος/ επέκταση BEAM (Bigelow Expandable Activity Module) της Bigelow Aerospace στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Σάββατο, ενώ ο ISS πετούσε πάνω από τον νότιο Ειρηνικό.

Ακολούθησε το επόμενο/ τελικό βήμα, με τον αστροναύτη Τζεφ Γουίλιαμς να ανοίγει οκτώ φιάλες αέρα που βρίσκονταν στο εσωτερικό για να επιτευχθεί η επιθυμητή πίεση. Ο στόχος ήταν να εξισωθεί η πίεση με αυτήν του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, στον οποίο το BEAM θα παραμείνει συνδεδεμένο για ένα δοκιμαστικό χρονικό διάστημα διάρκειας δύο ετών.

NASA

Το ΒΕΑΜ χρησιμοποιείται για τη δοκιμή/ επίδειξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, η οποία προορίζεται να χρησιμοποιείται για πιο εύκολη επέκταση/ δημιουργία κατοικήσιμων εγκαταστάσεων πέρα από τη Γη. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί σειρά δοκιμών για διαρροές στο ΒΕΑΜ, προκειμένου να διασφαλιστεί η δομική του ακεραιότητα. Το πρώτο άνοιγμα θυρίδας προς αυτό θα λάβει χώρα μια εβδομάδα από την ολοκλήρωση των ελέγχων αυτών, και θα γίνει από τον αστροναύτη Γουίλιαμς.

NASA TV

Οι φουσκωτές αυτές επεκτάσεις/ εγκαταστάσεις είναι σχεδιασμένες για να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο σε ένα διαστημόπλοιο αλλά να παρέχουν μεγαλύτερη ευκολία κινήσεων σε αυτούς που ζουν και εργάζονται εκεί, όταν αναπτυχθούν (φουσκώσουν) πλήρως. Στο πλαίσιο των δοκιμών που έχουν προγραμματιστεί περιλαμβάνονται τεστ σχετικά με το πόσο καλά λειτουργεί το ΒΕΑΜ και ειδικότερα πόσo καλά προστατεύει απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία, τα «διαστημικά σκουπίδια» και τις ακραίες θερμοκρασίες του διαστήματος.

 

Προτεινόμενα για εσάς