Σε απεργιακό κλοιό το EURO 2016;

Σάββατο, 28 Μαΐου 2016 18:19
UPD:18:20
REUTERS/CHARLES PLATIAU
A- A A+

Σκληρό παραμένει το μέτωπο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων, τα οποία με συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις ζητούν την απόσυρση του αμφιλεγόμενου εργασιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης Ολάντ, που μεταξύ άλλων διευκολύνει τις απολύσεις εργαζομένων από τις επιχειρήσεις.

Η πεισματική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και συνδικαλιστές συνεχίζεται, αλλά όσο πλησιάζει η 10η Ιουνίου, ημέρα έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στη Γαλλία, τόσο κορυφώνεται η ανησυχία για το τι μέλει γενέσθαι. Το EURO 2016 θα διαρκέσει ένα μήνα, έως τις 10 Ιουλίου, και στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν 10 γαλλικές πόλεις μαζί με το Παρίσι.

Αγωνιούν φίλαθλοι και διοργανωτές

Η αγωνία είναι αισθητή όχι μόνο στον κόσμο - στους φίλους του ποδοσφαίρου - αλλά και στους διοργανωτές, καθ’ ότι το περασμένο Σάββατο, στον τελικό για το Κύπελλο Γαλλίας στο Stade de France έξω από το Παρίσι, που θεωρήθηκε πρόβα τζενεράλε για το EURO, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά. Οι σωματικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν προκάλεσαν αγανάκτηση και συνωστισμό έξω από το στάδιο και αμφίβολα αποτελέσματα μέσα σ’ αυτό, αφού τελικά οι φίλαθλοι πέρασαν μέσα φωτοβολίδες, καπνογόνα, πλαστικούς σωλήνες, άναψαν φωτιές και οι πιο θερμόαιμοι ήρθαν στα χέρια.

«Ο όλος μηχανισμός για τα στάδια θα ξανα-ρυθμιστεί», υποσχέθηκε ο νομάρχης Παρισιού, ενώ ήδη τη Δεύτερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, κάλεσε όλους τους αρμόδιους για την ανάλυση των δυσλειτουργιών. Η πραγματοποίηση ή μη των προβλεπόμενων δημόσιων προβολών για τους φιλάθλους απασχολεί επίσης την κυβέρνηση, καθώς πάνω από τη Γαλλία πλανάται η μόνιμη απειλή τρομοκρατικής ενέργειας.

Εν μέσω EURO μάλιστα οι συνδικαλιστές έχουν προαναγγείλει νέα μεγάλη διαδήλωση στις 14 Ιουνίου, παραμονή της επιστροφής στο Κοινοβούλιο του εργασιακού νομοσχεδίου, με τις τροποποιήσεις που αυτές τις μέρες, μελετά η Γερουσία, στην οποία κυριαρχεί η δεξιά.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή