Ένα γυάλινο… δεντρόσπιτο

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016 15:24
UPD:15:24
amasow.kz
A- A A+

Την αγάπη του για τα δεντρόσπιτα και για τη φύση δείχνει με το νέο του σχέδιο ο Καζάκος αρχιτέκτονας Αϊμπέκ Αλμάσοφ.

Επιχειρώντας να βρει ένα «αντίδοτο» στην κοπή δέντρων για την κατασκευή σπιτιών, ο αρχιτέκτονας σχεδίασε πριν από δύο χρόνια ένα γύαλινο «δεντρόσπιτο», το οποίο, όπως τονίζει ο ίδιος, σέβεται τη φύση ενώ είναι πολύ κοντά της.

Οι τοίχοι με εφαρμοσμένους υαλοπίνακες και η οροφή αποκαλύπτουν τέσσερα επίπεδα σε σχήμα δακτυλιδιού, καθώς και μια λευκή σκάλα που «τυλίγεται» γύρω από τον κορμό του δέντρου.

«Σέβομαι τη φύση, μας τρέφει κι εμείς την καταστρέφουμε. Αναζητούσα μια λύση που θα συντελούσε μελλοντικά στο να αποφύγουμε την καταστροφή των δασών. Έτσι δημιούργησα ένα γυάλινο κυλινδρικό σπίτι γύρω από ένα δέντρο» δήλωσε ο κ. Αλμάσοφ στο Bored Panda.

AMASOW.KZ

Πάντως, η υλοποίηση του ονείρου του αρχιτέκτονα από το γραφείο A. Masow Architects έμοιαζε να ναυαγεί, καθώς οι επενδυτές που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον, το απέσυραν. Ωστόσο, ένας κατασκευαστής υάλινων πινάκων και πινάκων φωτοβολταϊκών συστοιχιών εκδήλωσε το ενδιαφέρον του, με το σχέδιο να βαίνει προς υλοποίηση.

«Δεν είναι τόσο δύσκολο να κατασκευαστεί, το πρόβλημα ήταν να βρεθεί ένας επενδυτής» εξομολογείται ο αρχιτέκτονας. «Θέλουμε να συνδυάσουμε τις δυνατότητες του σύγχρονου βιομηχανικού ντιζάιν με τον φυσικό πλούτο. Και, το πιο σημαντικό, δεν βλάπτει το περιβάλλον. Αυτή είναι η ευκαιρία να δραπετεύσει κανείς από τα αποπνικτικά τσιμεντένια κουτιά και να νιώσει ένα με τη φύση», προσθέτει.

AMASOW.KZ

Πάντως, ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί σε ποια τοποθεσία θα υλοποιηθεί η ιδέα του αρχιτέκτονα από το Καζακστάν.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή