To σχέδιο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016 11:13
UPD:11:31
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Η υλοποίηση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό την προεδρία του Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ήδη βαίνουν προς το στάδιο της ολοκλήρωσης η σύσταση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, η νομοθέτηση και η εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού νόμου και η ίδρυση του Αναπτυξιακού Ταμείου.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ, εγκρίθηκε, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, το πλαίσιο εκπόνησης της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της χώρας η οποία θα κατατεθεί στους θεσμούς αμέσως μετά το Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα, το πλαίσιο που υιοθετήθηκε αποτελείται από τρία βασικά σημεία:

1. Το πρώτο αποτυπώνει το εγχώριο και διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον καθώς και το δημοσιονομικό πλαίσιο στη βάση των οποίων εντάσσεται ο Αναπτυξιακός Σχεδιασμός.

2. Το δεύτερο θέτει έξι βασικούς στόχους για την ανάπτυξη:

 • αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας,
 • εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης,
 • αύξηση της απασχόλησης,
 • διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής,
 • βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, προώθηση εξαγωγών και επενδύσεων, 
 • αξιοποίηση πηγών και εργαλείων χρηματοδότησης.

3. Το τρίτο περιλαμβάνει προτάσεις σχεδιασμού για επτά επιμέρους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας:

 • πρωτογενής τομέας,
 • μεταποίηση,
 • κατασκευές και διαχείριση ακίνητης περιουσίας,
 • ενέργεια, εξοικονόμηση και δίκτυα
 • τουρισμός,
 • ναυτιλία, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα,
 • πληροφορική και τηλεπικοινωνίες.

Το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε και την εισήγηση της υφυπουργού, αρμόδιας για θέματα βιομηχανίας, Θεοδώρας Τζάκρη, για την πορεία και το χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης ως προς τις διαδικασίες αδειοδότησης επιχειρήσεων - εγκαταστάσεων.

Σημειώνεται ότι το αρμόδιο υπουργείο έχει αναλάβει να εκπονήσει, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, και να συντονίσει στο πλαίσιο του νόμου 4336/2015 όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταρρύθμιση της αδειοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων και τη θέσπιση της απαραίτητης νομοθεσίας ως τον Ιούνιο του 2016.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πορεία του εγχειρήματος εξελίσσεται εντός του χρονικού προγραμματισμού και της δέσμευσης που έχει αναλάβει η χώρα. Τον Ιούνιο αναμένεται να παραδοθούν προς νομοθέτηση, και αφού προηγηθούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς φορείς, οι νομικές διατάξεις που περιλαμβάνουν τις προτεινόμενες αλλαγές στο αδειοδοτικό καθεστώς των τριών πρώτων επιχειρηματικών κλάδων, ειδικότερα της βιομηχανίας τροφίμων, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των τουριστικών καταλυμάτων που αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του ΑΕΠ της χώρας.

Ταυτόχρονα οι ρυθμίσεις για τους τρεις αυτούς κλάδους θα αποτελέσουν πρότυπο για την ταχύτερη επίλυση παρόμοιων προβλημάτων και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.  Η τρέχουσα μεταρρυθμιστική προσπάθεια, σύμφωνα με το ΚΥΣΟΙΠ, έχει καταδείξει ότι το αδειοδοτικό σύστημα της χώρας χαρακτηρίζεται από υπερ-ρύθμιση δραστηριοτήτων, μεγάλη διασπορά εμπλεκόμενων φορέων, μη αντικατάσταση του εξαντλητικού και συχνά αναποτελεσματικού προληπτικού ελέγχου από το στοχευμένο δειγματοληπτικό έλεγχο εν λειτουργία, καθώς και έλλειμμα σε υποστηρικτικά συστήματα πληροφορικής και αυτοματοποιημένες διαδικασίες. 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή