Πλέον, το μητρικό ένστικτο δεν αποτελεί δικαιολογία

Η «Μήδεια» του Δημήτρη Ζουγκού, στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα»
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 08:30
A- A A+

Μια σύγχρονη Μήδεια υπομένει ανείπωτα βασανιστήρια και ταπεινώσεις από τη σαδιστική οικογένεια του συζύγου της. Μέχρι που έρχεται στο προσκήνιο η «Μήδεια» του Ευριπίδη. Στον αρχαίο λόγο της, βρίσκει την παρηγοριά και την προτροπή και, πλέον, το μητρικό ένστικτο δεν αποτελεί δικαιολογία. Αυτή η Μήδεια δεν σκοτώνει τα παιδιά της. Η δαιμόνια μηχανή της έχει προδικάσει  χειρότερο τέλος. 

Η «Μήδεια» του Δημήτρη Ζουγκού, σε σκηνοθεσία του Αυγουστίνου Ρεμούνδου, παρουσιάζεται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Ιστορίες φύλων» του 2ου Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Θεατρικού Έργου 21ου αιώνα, που πραγματοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λείας Βιτάλη, στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα», κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 7.30 το απόγευμα.

Γιατί μια ακόμη «Μήδεια»;

Γραμμένη το 431 π.Χ., η «Μήδεια» του Ευριπίδη είναι το πιο ερωτικό έργο, που δημιουργήθηκε ποτέ. Από τότε, χιλιάδες συγγραφείς ασχολήθηκαν με τη σπουδή του, στα πλαίσια της μαθητείας τους, και άλλοι, σαγηνεμένοι με τον μύθο, όπως ο Σενέκας και ο Μύλλερ, τον ξαναέγραψαν, χρησιμοποιώντας ως καμβά την δική τους σύγχρονη πραγματικότητα, προκειμένου να καταδείξουν την εξέλιξη της κοινωνίας στα διαχρονικά ερωτήματα, που θέτει ο Ευριπίδης: τον ρόλο της γυναίκας, τον έρωτα, την εκδίκηση, το μίσος, την τιμωρία, την δικαιοσύνη, την οικογένεια και την πίστη.

Η «Μήδεια» του Δημήτρη Ζουγκού έρχεται σε άμεση σύνδεση με την αρχαιότερη. Γραμμένη σε μέτρο τροχαϊκό, ακολουθεί πιστά τα βήματα του Ευριπίδη, ενώ, συγχρόνως, γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στον αρχαίο κόσμο και τις συνήθειές του με τον παρόντα. Ο λόγος τους είναι κοινός. Όμως, τα παθήματα και οι συνθήκες όχι.

Αυτή η Μήδεια υπομένει ανείπωτα βασανιστήρια και ταπεινώσεις. Η αξιοπρέπειά της έχει υποστεί ανεπανόρθωτες  βλάβες. Η σαδιστική οικογένεια, που την περιβάλλει, την έχει μετατρέψει σε δούλα. Η μάχη στο μυαλό της έχει από καιρό χαθεί και η μοίρα φαίνεται τετελεσμένη. Το μόνο, που την κρατά στη ζωή, είναι το μητρικό ένστικτο. Μέχρι, τουλάχιστον, οι εξελίξεις να φέρουν στην επιφάνεια κάτι πιο πρωτόγονο και θεϊκό: το μίσος. Μέσα από αυτό, η Μήδεια θα αναγεννηθεί ως φοίνικας και θα αρχίσει να υφαίνει τον φονικό ιστό…

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Δημήτρης Ζουγκός, σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος, κοστούμια - σκηνικά: Τόνια Αβδελοπούλου, σχεδιασμός φωτισμού: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη, διδασκαλία χορογραφίας φλαμένγκο: Ηλέκτρα Χρυσάνθου, βοηθός σκηνοθέτη: Νίνα Ντούνη, φωτογραφίες: Νικολέτα Γιαννούλη, video - trailer: Νικήτας Χάσκας, αφίσα: Αλέξανδρος Βενιέρης. Ερμηνεύουν: Έλενα Τυρέα (Μήδεια), Μαρία Καραβασίλη (Χορός).

Πληροφορίες

Αγγέλων Βήμα: Σατωβριάνδου 36 - Ομόνοια, τηλ.: 210 5242211 - 213. Παραστάσεις: 21 Μαρτίου - 26 Απριλίου: Δευτέρα και Τρίτη: 19.30. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 12 ευρώ, φοιτητικό: 8 ευρώ, ανέργων: 5 ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή