Τα σχόλια του ξένου Τύπου για τις επαφές Αλ. Τσίπρα στο Νταβός

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 00:36
UPD:12:35
REUTERS/RUBEN SPRICH
A- A A+

Τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τις παρεμβάσεις του στην συζήτηση για «το Μέλλον της Ευρώπης», στην οποία συμμετείχαν επίσης οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζει ο ξένος Τύπος.

«ΤΟ ΔΝΤ επαναλαμβάνει τη θέση του για "σημαντική" ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», αναφέρει το Reuters και υπογραμμίζει πως το ΔΝΤ, με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση της κ. Λαγκάρντ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, «δηλώνει έτοιμο να υποστηρίξει την Ελλάδα μόνον όμως εφόσον γίνει "σημαντική" ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Η γενική διευθύντρια επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην επίτευξη ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος. Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος καθώς και σημαντική ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα ακολουθήσει βιώσιμη και καθοδική πορεία», αναφέρει το Reuters. 

Γερμανόφωνα ΜΜΕ

«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σόιμπλε  κάνουν λόγο για ‘ντροπή’ στα σύνορα της Ευρώπης», γράφει το Spiegel και υπογραμμίζει πως ενώ ο κ. Σόιμπλε και η ελληνική κυβέρνηση σπανίως συμφωνούσαν τα προηγούμενα χρόνια, στη διάρκεια συζήτησης για το «Μέλλον της Ευρώπης» στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός υπήρξε συμφωνία τουλάχιστον σε ένα σημείο: ότι στα σύνορα της Ευρώπης μέχρι σήμερα πνίγονται πρόσφυγες, κάτι που αποτελεί «ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», όπως δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Η προσφυγική κρίση δεν πρέπει να αφεθεί να αντιμετωπιστεί μόνον από κράτη στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, όπως η Ελλάδα ή χώρες υποδοχής, όπως η Γερμανία, γράφει το περιοδικό και επισημαίνει πως σε άλλα θέματα η αρμονία ήταν λιγότερο εμφανής.

Ο κ. Τσίπρας, γράφει το περιοδικό, επέρριψε στο ΔΝΤ υπερβολική σκληρότητα και δεν θεωρεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα αναγκαία ενώ ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος ήταν αρχικά εναντίον της συμμετοχής του Ταμείου στα προγράμματα διάσωσης, αλλά υποχώρησε λόγω της επιμονής της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Διαφωνία καταγράφηκε και σε σχέση με τον τρόπο υπέρβασης του οικονομικού χάσματος ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Ευρώπη, γράφει το Spiegel.  

Ευρωκρίση - «Ο Τσίπρας και ο Σόιμπλε ανοίγουν παλιές πληγές» γράφει η SZ. «Το θέμα του ΔΝΤ εμφανίζεται συνέχεια, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις βραδινές ειδήσεις, τώρα και στο Νταβός. Δεν θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να τακτοποιήσουν την ελληνική κρίση χωρίς το ΔΝΤ»; διερωτάται η εφημερίδα. Αναφερόμενη στον κ. Σόιμπλε σημειώνει: «Έδειξε προς την κ. Λαγκάρντ στο ακροατήριο. Αυτή ως ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας και ο ίδιος δεν επιθυμούσαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όμως το αποφάσισε η κ. Μέρκελ και είχε δίκιο» γράφει η εφημερίδα.

«Ο κ. Τσίπρας, που καθόταν δίπλα στον Σόιμπλε βλέπει τα πράγματα διαφορετικά», συνεχίζει η SZ. «Δεν είμαστε σνομπ», δήλωσε. «Μετά από μακρά συζήτηση συμφωνήθηκε το ΔΝΤ να παραμείνει, η Αθήνα συμφώνησε. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των συμμετεχόντων θεσμών για τη συνέχεια. Το μήνυμα ήταν ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα όταν η ΕΚΤ, η Επιτροπή, οι ΥΠΟΙΚ και το ΔΝΤ συζητούν και πρέπει να συμφωνήσουν σε συμβιβασμούς» υπογραμμίζει εν συνεχεία και τονίζει πως την περίοδο αυτή υπάρχει διαμάχη της Αθήνας με τους δανειστές για το συνταξιοδοτικό.

Παράλληλα, η SZ παραθέτει την αναφορά του κ. Σόιμπλε που είπε ότι για να πάρει η Αθήνα περαιτέρω πιστώσεις, απαιτείται παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Σε αντίθετη περίπτωση, συνεχίζει η SZ, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι πρέπει να ξαναζητήσει ψηφοφορία από το γερμανικό Κοινοβούλιο και δεν θα το κάνει γιατί καθένας θα τον ρωτήσει αν τρελάθηκε. «Θα είναι σαν να γυρίζω με ένα αναμμένο κερί σε ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, με τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι πρέπει να ξεφορτωθούν το δυναμίτη και μετά να ανάψουν το κερί. Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, σημειώνει η εφημερίδα, ο Σόιμπλε ζήτησε αλληλεγγύη με τις χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και οικονομική βοήθεια προς τις χώρες προέλευσης για να μειωθεί η πίεση προς τα εξωτερικά σύνορα.

Από την πλευρά της η Handelsblatt σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ συζήτησαν στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και δεν αντιπαρατέθηκαν «καθώς στο προσφυγικό υπάρχει μόνο ένας δρόμος». Σημειώνει επίσης ότι στο τέλος, όταν οι συνομιλητές τους έφυγαν, οι κ.κ. Τσίπρας και Σόιμπλε παρέμειναν στη σκηνή και συζήτησαν μεταξύ τους. Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική οι διαφορές Τσίπρα και Σόιμπλε προφανώς παραμένουν και ορισμένες αναφορές του Έλληνα Πρωθυπουργού προκάλεσαν μια μάλλον ειρωνική γκριμάτσα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Ο Σόιμπλε κατσαδιάζει τον Τσίπρα» - «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» γράφει η Bild και υπογραμμίζει πως ο κ. Τσίπρας «πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις συντάξεις και να μην τζογάρει και πάλι σε νέα δισ. Και πάλι ο κ. Σόιμπλε απέρριψε κατηγορηματικά την ελάφρυνση του χρέους. Και στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχτηκε κριτική. Έμμεσα ο κ. Σόιμπλε υπέδειξε τους χαλαρούς ελέγχους στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.», γράφει η εφημερίδα.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας "έγινε ρεζίλι" στο Νταβός, με ελλιπή κατανόηση των οικονομικών και κατά μέτωπο επιθέσεις στον κ. Σόιμπλε», έγραψε από την πλευρά της η εφημερίδα Die Welt .

Γαλλικά και Βρετανικά ΜΜΕ

Τα γαλλικά ΜΜΕ επικεντρώνονται στις δηλώσεις του Γάλλου Πρωθυπουργού Βαλς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Η Ευρώπη μπορεί να βγει από την ιστορία»: Η προειδοποίηση του Βαλς στην Ε.Ε.» γράφει η Le Monde, με αναφορά στη δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο μπορεί να πεθάνει, αν δεν βρεθούν τα μέσα για τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες επιθυμούν περισσότερη Ευρώπη, αλλά όχι αναγκαστικά για τους ίδιους λόγους. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός ζήτησε μια Ευρώπη ανταγωνιστική και φιλελεύθερη, ενώ οι κ.κ. Βαλς και Τσίπρας ζήτησαν περισσότερη αλληλεγγύη, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ο πρώτος, για την προσφυγικής ροή ο δεύτερος. Ακολούθως καταγράφονται οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ότι το πρόβλημα είναι η αδυναμία των ευρωπαϊκών θεσμών να εφαρμόζουν τις συμφωνίες και η υπενθύμιση για την ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Τέλος σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πολλές συναντήσεις στο Νταβός, ενώ επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με το ΔΝΤ.

«Βαλς: Θα ήταν ένα δράμα να βλέπαμε τη Μ. Βρετανία να εγκαταλείπει την Ευρώπη» γράφει από την πλευρά της η Le Figaro . Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μιλώντας στη γλώσσα του, αναφέρθηκε σε τρεις κρίσεις, την οικονομική, την προσφυγική και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, προσθέτοντας ότι η χώρα του βρίσκεται στο επίκεντρο δύο εξ’ αυτών. 

Αντίστοιχου περιεχομένου δημοσίευμα και στην εφημερίδα La Tribune. «Ευρώπη : 2016, χρονιά όλων των κινδύνων», με καταγραφή, μεταξύ άλλων των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού , που όπως σημειώνεται δεν έκρυψε το θυμό του, για το προσφυγικό.

Τέλος, «καλή» χαρακτηρίζει τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κ. Λαγκάρντ η βρετανική Guardian, επικαλούμενη πηγή που έχει εσωτερική πληροφόρηση. Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε τις συνομιλίες «ειλικρινείς», γράφει η εφημερίδα και παραθέτει τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή