Δανία: Νέο παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγής αιολικής ενέργειας

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016 10:04
UPD:10:23
EPA/HENNING BAGGER

Το 39,1 τοις εκατό του ηλεκτρισμού που καταναλώθηκε στη Δανία προήλθε από ανεμογεννήτριες. 

A- A A+

Η κυβέρνηση της Δανίας επιβεβαίωσε την επίτευξη ενός ιστορικού ρεκόρ παραγωγής αιολικής ενέργειας, με σχεδόν το 40% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού της χώρας για το 2014 να αναλογεί στην αιολική ενέργεια.

Συγκεκριμένα, το 39,1% του ηλεκτρισμού που καταναλώθηκε στη χώρα προήλθε από ανεμογεννήτριες, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Κλίματος και Ενέργειας, καθιστώντας τη Δανία παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Μάλιστα τον Ιανουάριο του περασμένου έτος το ποσοστό αυτό ξεπέρασε το 60%.

«Πρόκειται για εντυπωσιακά νούμερα», δήλωσε ο Ράσμους Χέλβεγκ Πέτερσεν, υπουργός Κλίματος και Ενέργειας της Δανίας.

«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την εγκατάσταση περισσοτέρων ανεμογεννητριών. Προχωράμε μπροστά και έχουμε μεγάλους στόχους. Έχουμε βρει το κλειδί για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση σημαίνει ότι η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος ώστε να πετύχει το στόχο που έχει τεθεί για το 2020, με το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να φτάνει το 50%.

Παράλληλα, η Δανία βρίσκεται σε καλή θέση προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους που τέθηκαν από τη συμφωνία του Παρισιού για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% ως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Εξάλλου, το δανικό νησί Σάμσο, με πληθυσμό 3.600 κατοίκους, σκοπεύει να απεξαρτηθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2020, δεκαετίες πριν την υπόλοιπη χώρα, χρησιμοποιώντας μόνο ένα μείγμα αιολικής, ηλιακής και γεωθερμικής ενέργειας.​

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή