Η κόρη του Ράντοβαν Κάρατζιτς αντιπρόεδρος της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015 00:21
UPD:00:46
EPA/Michael Kooren

O Ράντοβαν Κάρατζιτς, πολιτικός ηγέτης των Βόσνιων Σέρβων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-95).

A- A A+

Η κόρη του Ράντοβαν Κάρατζιτς, πολιτικού ηγέτη των Βόσνιων Σέρβων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-95), η δίκη του οποίου για εγκλήματα πολέμου συνεχίζεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, εξελέγη τη Δευτέρα αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Η Σόνια Κάρατζιτς - Γιοβίτσεβιτς, 48 ετών, η οποία έχει σπουδάσει ιατρική, είχε εκλεγεί βουλευτής στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2014 με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Σερβικού Κόμματος (SDS, εθνικιστικό) το οποίο είχε ιδρύσει ο πατέρας της πριν από τον πόλεμο της Βοσνίας.

Κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης η οποία στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 100.000 ανθρώπους η Κάρατζιτς - Γιοβίτσεβιτς ήταν διευθύντρια στο υπουργείο Πληροφόρησης των κυβέρνησης των Σέρβων της Βοσνίας. Μετά τον πόλεμο, ίδρυσε ιατρείο. Επίσης διηύθυνε έναν ραδιοφωνικό σταθμό που ιδρύθηκε το 1997 και έκλεισε το 2004.

Μαζί με τη μητέρα της Λιλιάνα και ακόμη περίπου δώδεκα πρόσωπα η Σόνια Κάρατζιτς - Γιοβίτσεβιτς θεωρείτο μέλος ενός δικτύου υποστήριξης του φυγόδικού Ράντοβαν Κάρατζιτς. Οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί είχαν δεσμευθεί από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία την εποχή εκείνη, τον Βρετανό Πάντι Άσνταουν.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, 70 ετών σήμερα, συνελήφθη το 2008. Δικάζεται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή