Προειδοποίηση ΠΟΠΟΚΠ για κίνδυνο στάσης πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ

Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 16:20
UPD:16:21
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Προειδοποίηση για ορατό κίνδυνο να προβεί ο ΕΟΠΥΥ το επόμενο διάστημα σε στάση πληρωμών απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), η οποία εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, κατά τη διάρκεια του 31ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στις 8-9 Οκτωβρίου, αναφέρεται είναι ότι, αν ο ΕΟΠΥΥ δεν λάβει άμεσα ποσό άνω των 900 εκατ. ευρώ από τα ποσά που έχουν εισπραχθεί από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά δεν έχουν αποδοθεί (ανέρχονται στο ποσό των 1,767 δισ. ευρώ περίπου), κινδυνεύει το επόμενο διάστημα να προβεί σε στάση πληρωμών προς τους παρόχους και προς τους ασφαλισμένους του.

Αυτό που πρέπει να γίνει, όπως τονίστηκε στη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός είσπραξης των εισφορών ώστε ο ΕΟΠΥΥ να μπορεί αυτοτελώς να αναλάβει την είσπραξη των εσόδων του και τον έλεγχο των δαπανών του, δεδομένου ότι οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης λόγω υποχρηματοδότησης παρακρατούν τις εισφορές για να καταβάλουν τις συντάξεις. Επίσης θεωρείται επιβεβλημένο η εποπτεία να επανέλθει στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόνο για το 2015 το ΙΚΑ οφείλει στον ΕΟΠΥΥ 503 εκατ. ευρώ και συνολικά από το 2012 806 εκατ. ευρώ ενώ αντίστοιχα ο ΟΑΕΕ οφείλει 257 εκατ. ευρώ για το 2015 και συνολικά από το 2012 571 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ μέχρι τον Αύγουστο του 2015 ήταν 2,471 δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες παρόχους, περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ προς τους ασφαλισμένους και 5,249 δισ. ευρώ προς φορείς γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία κ.λπ.).

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή