Skip to main content

Ο Πρόεδρος Μακρόν θέλει τη FIFA στο Παρίσι

Οι Γάλλοι βουλευτές θα ψηφίσουν σήμερα νομοσχέδιο φορολογικής ελάφρυνσης που προωθείται για να ενθαρρύνει τους διεθνείς αθλητικούς φορείς να μεταφέρουν την έδρα τους στη Γαλλία

Σήμερα, οι Γάλλοι βουλευτές θα ψηφίσουν ένα σχέδιο φορολογικής ελάφρυνσης που προωθείται για να ενθαρρύνει τους διεθνείς αθλητικούς φορείς, κυρίως τη FIFA, να μεταφέρουν την έδρα τους στη Γαλλία.

Ένα φορολογικό μπόνους, το οποίο, όπως αναφέρουν οι New York Times, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πλειονότητα των γαλλικών επιχειρήσεων και πολιτών.

Η τροποποίηση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2024 θα ανταμείβει τους οργανισμούς που μετακομίζουν στη Γαλλία, εξαιρώντας αυτούς και τους υπαλλήλους τους από μια ευρεία γκάμα φόρων επιχειρήσεων, ακινήτων και εισοδήματος, με πρακτικό αντίκτυπο την εξοικονόμηση εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο.

Υπάρχουν περισσότερες από 30 διεθνείς ομοσπονδίες αναγνωρισμένες από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή που, θεωρητικά, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την πρωτοβουλίας, αλλά τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι επικριτές του σχεδίου Μακρόν λένε ότι η Γαλλία έχει μόνο έναν στόχο: τη FIFA.

Το διοικητικό όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου εδρεύει στη Ζυρίχη από το 1932 αλλά αναζητά νέα έδρα, ειδικά επειδή η ελβετική νομοθεσία έχει δυσκολέψει την πρόσληψη υπαλλήλων εκτός Ευρώπης.

Η Γερουσία, η άνω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου, ψήφισε πρόσφατα τη διαγραφή του κειμένου που αφορά τις αθλητικές ομοσπονδίες από το έγγραφο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης.

Οι νομοθέτες όμως επεξεργάστηκαν εκ νέου το μέτρο για να διασφαλίσουν ότι η πρόταση θα συμπεριληφθεί. Η FIFA είναι ένας γίγαντας με σχεδόν 2.000 μέλη προσωπικό, παγκόσμια εμπορικά συμφέροντα κι έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρόεδρός της, Τζιάνι Ινφαντίνο, θα ήταν ένας από τους σημαντικότερους δικαιούχους της προτεινόμενης απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος: σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, ο εφετινός μισθός του προ φόρων και το πακέτο μπόνους ανήλθαν σε περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια ευρώ.

Ας μη λησμονούμε άλλωστε ότι ο κορυφαίος παράγοντας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου είναι εκείνος που επέβλεψε τα εγκαίνια ενός άλλου γραφείου της FIFA στο Παρίσι το 2021, μέσα στο πολυτελές Hotel de la Marine, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Με αυτό τον τρόπο η FIFA είχε επιστρέψει συμβολικά στην πρώτη κατοικία της όπου και ιδρύθηκε το 1904 και είχε έδρα μέχρι το 1932, πριν μετακομίσει στη Ζυρίχη και την Ελβετία.

Οι προτάσεις για νέο ειδικό φορολογικό καθεστώς για διεθνείς αθλητικούς φορείς έλαβαν επίσης αρνητική αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας. Το δικαστήριο εξέδωσε αρνητική γνώμη, με βάση ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «παραβίαση φορολογικής ισοτιμίας».

naftemporiki.gr