Skip to main content

Η 777 Partners σχεδιάζει να αποσύρει την προσφορά για την Έβερτον

Η απόφαση της Πρέμιερ Λιγκ για -10 βαθμούς έδωσε σε Λιντς, Λέστερ και Μπέρνλι την ευκαιρία να προχωρήσουν σε αξιώσεις αποζημίωσης ύψους 300 εκ. λιρών.

Η Έβερτον τιμωρήθηκε με αφαίρεση 10 βαθμών στο πρωτάθλημα επειδή παραβίασε τους κανόνες του Financial Fair Play κατά 20 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός από τη ζημιά στον αγωνιστικό χώρο, με την ομάδα του Σον Ντάις να πέφτει στην τελευταία θέση μαζί με την Μπέρνλι, πρόκειται και για ισχυρή οικονομική ζημιά.

Η αγγλική εταιρεία διατρέχει τον κίνδυνο να χρειαστεί να πληρώσει ένα πολύ βαρύ πρόστιμο ύψους 300 εκατ. λιρών (342,3 εκατ. ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία). Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Mirror, η συμφωνία μεταξύ του 777 Partners fund και του σημερινού ιδιοκτήτη του συλλόγου, Φερχάντ Μοσίρι, βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.

Μετά την απόφαση της Πρέμιερ Λιγκ οι Λιντς, Λέστερ και Μπέρνλι εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν αίτημα αποζημίωσης έναντι του συλλόγου από το Λίβερπουλ. Αυτές οι τρεις ομάδες έδωσαν μάχη την περασμένη σεζόν με τα «Ζαχαρωτά» για να αποφύγουν τον υποβιβασμό, με Λιντς και Λέστερ να υποβιβάζονται τελικά στην Τσάμπιονσιπ.

Επιπλέον, η Λιντς πουλήθηκε στη συνέχεια από τον Αντρέα Ραντριτζάνι στον όμιλο 49ers Enterprises με ποσό που μειώθηκε δραματικά μετά τον υποβιβασμό της. Εάν το αίτημα προχωρήσει και γίνει δεκτό, η Έβερτον θα πρέπει να αποζημιώσει τους τρεις αιτούντες συλλόγους με 100 εκατομμύρια λίρες έκαστο. Οι σύλλογοι έχουν 28 ημέρες για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν ή όχι.

Η Έβερτον και η 777 Partners είχαν συμφωνήσει στη μεταβίβαση των μετοχών που κατείχε ο Μοσίρι για ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 600 και 700 εκατομμυρίων λιρών, αλλά επιβραδύνθηκε από την αξιολόγηση των αρμόδιων φορέων της Πρέμιερ Λιγκ και της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία ζήτησε πρόσθετα έγγραφα πριν δώσει το πράσινο φως στο εγχείρημα.

Κάθε οικονομική πράξη, είτε πρόκειται για μεταβίβαση μετοχών είτε για συμβόλαιο χορηγίας, πρέπει πρώτα να εγκρίνεται από την Λίγκα και τον ανεξάρτητο φορέα που ιδρύθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση.

Σίγουρα, εάν επιβεβαιωνόταν η ποινή και γινόταν δεκτό το αίτημα για αποζημίωση από τους τρεις συλλόγους, οι 777 Partners θα μπορούσαν να αποφασίσουν να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για να μην εισέλθουν στον σύλλογο με ήδη σοβαρή οικονομική κατάσταση, η οποία όμως θα μπορούσε να γίνει πολύ χειρότερη σε το διάστημα λίγων εβδομάδων και χωρίς τη σιγουριά της συμμετοχής στην Πρέμιερ Λιγκ, που με τα τηλεοπτικά της δικαιώματα την κάνει το πιο πλούσιο πρωτάθλημα στον κόσμο.

Το χρέος του συλλόγου ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια. Επιπλέον, οι 777 υπέγραψαν πρόσφατα δάνειο 20 εκατομμυρίων λιρών στο σύλλογο για να προχωρήσουν στην πληρωμή των μισθών. Αυτή η οικονομική κατάσταση, η οποία επηρεάστηκε και από τη μεγάλη επένδυση για το νέο γήπεδο, είχε οδηγήσει τον Μοσίρι να πουλήσει το 94,1% των μετοχών της εταιρείας, όλες αυτές που είχε στην κατοχή του, στο αμερικανικό fund που έχει στο χαρτοφυλάκιό του συλλόγους όπως η Βάσκο ντα Γκάμα (Βραζιλία), Χέρτα Βερολίνου (Γερμανία), Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο), Ρεντ Σταρ (Γαλλία), Σεβίλλη (Ισπανία) και Μέλμπουρν Βίκτορι (Αυστραλία).

Ακριβώς οι επενδύσεις για το γήπεδο, επομένως ένας τομέας που θεωρείται ισχυρής ανάπτυξης για τον σύλλογο, οδηγούν την Έβερτον στο να εξετάσει την έφεση για την ποινή που της επέβαλε η Λίγκα, δεδομένου ότι η «τρύπα» στα οικονομικά της οφείλονται εν μέρει στα έξοδα που έγιναν για τη δημιουργία της νέας εγκατάστασης 52.888 θέσεων, η οποία αναμένεται να ανοίξει το επόμενο έτος.

naftemporiki.gr