Skip to main content

Τσέλσι: Επενδύσεις άνω των 460 εκατομμυρίων από την Ares Management

Η ομάδα του Λονδίνου σχεδιάζει να αναπλάσει το «Στάμφορντ Μπριτζ» και να επεκτείνει το πρότζεκτ της πολυϊδιοκτησίας συλλόγων.

Η Τσέλσι έχει συγκεντρώσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια (πάνω από 460 εκατομμύρια ευρώ, σε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες) σε νέα χρηματοδότηση από την Ares Management.

Η νέα ιδιοκτησία από τις ΗΠΑ να αναζητά τρόπους να χρηματοδοτήσει την αναμόρφωση του Stamford Bridge και να επεκτείνει το μοντέλο της πολυϊδιοκτησίας αποκτώντας μερίδιο σε περισσότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους.

Το αναφέρουν οι Financial Times, εξηγώντας ότι ο λονδρέζικος σύλλογος αναζητούσε νέους πόρους μετά τις τελευταίες ακριβές μεταγραφικές περιόδους.

Υπό την ηγεσία της Clearlake Capital και του Τοντ Μπόιλι, ο οποίος απέκτησε τον σύλλογο έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς τον Μάιο του 2022, η Τσέλσι ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες για μεταγραφές.

Ωστόσο, οι νέοι ιδιοκτήτες δεν έχουν ακόμη δει τις επενδύσεις τους να αποδίδουν στον αγωνιστικό χώρο, σε έναν σύλλογο όπου οι οπαδοί έχουν συνηθίσει να κερδίζουν τρόπαια.

Η Τσέλσι τερμάτισε 12η στο πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν χάνοντας την έξοδο στο UEFA Champions League, ένα τουρνουά που αποφέρει έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων.

Οι νέοι ιδιοκτήτες, που έχουν ήδη αντιμετωπίσει την απόλυση δύο προπονητών (Τούχελ και Πότερ), όρισαν τον πρώην τεχνικό της Τότεναμ, Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, να ηγηθεί της ομάδας.

Ωστόσο, οι Μπλε έχουν κερδίσει μόνο ένα από τα πρώτα πέντε παιχνίδια πρωταθλήματος τη φετινή σεζόν και είναι 14οι, ενώ σε εμπορικό επίπεδο, ο σύλλογος δεν έχει φτάσει σε συμφωνία για χορηγία της φανέλας, που αποφέρει δεκάδες εκατομμύρια ετησίως.

Εν τω μεταξύ, γίνονται εργασίες για την ανάπλαση του Stamford Bridge ενώ υπάρχει κι ένα σενάριο για την κατασκευή νέου γηπέδου, στο Earl’s Court.

Ο συνιδρυτής της Clearlake Capital, Χοσέ Φελισιάνο, δήλωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία θα μπορούσε να έχει καλύτερη οικονομική διαχείριση.

«Νομίζω ότι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τους μισθούς και ουσιαστικά να μειώσουμε το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης πάνω από 100 εκατομμύρια λίρες ετησίως», είπε στο συνέδριο ιδιωτικών μετοχών IPEM, στο Παρίσι.

Επιπλέον, οι Μπόιλι και Clearlake κατέληξαν σε συμφωνία για την απόκτηση του γαλλικού συλλόγου Στρασμπούρ, τον Ιούνιο.

Η Ares έχει συγκεντρώσει μια σειρά από ενδιαφέροντα σε όλο τον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένης της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Eagle Football, του ομίλου που απέκτησε πέρυσι τη γαλλική Λιόν.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ares ανακοίνωσε ότι είχε συγκεντρώσει 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια για να επενδύσει σε αθλητικά πρωταθλήματα, ομάδες, καθώς και εταιρείες μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Ο εναλλακτικός διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων συνήθως επενδύει σε όλη τη διάρθρωση του κεφαλαίου, κάνοντας εντυπωσιακές υβριδικές συμφωνίες που μπορεί να περιλαμβάνουν πλεονεκτήματα από ίδια κεφάλαια αλλά και προστασία, μέσω μηχανισμών χρηματοδότησης που βασίζονται στην τεχνογνωσία της Ares στις πιστωτικές αγορές.