Skip to main content

Η UEFA έτοιμη να αποκλείσει τη Γιουβέντους από την Ευρώπη

Τα δεινά της «Μεγάλης Κυρίας» δεν σταματούν στην αφαίρεση των 10 βαθμών από το ιταλικό πρωτάθλημα, καθώς (και) η UEFA «περιμένει στη γωνία» για μια σειρά από (σοβαρούς) λόγους

Πριν από μερικούς μήνες από τη Γιουβέντους αφαιρέθηκαν 15 βαθμοί, στη συνέχεια η απόφαση ανεστάλη και χθες ανακοινώθηκε από την ιταλική Δικαιοσύνη ποινή αφαίρεσης 10 πόντων.

Αυτά στην Ιταλία, αλλά για την UEFA παραμένουν οι παρατυπίες στις πληρωμές προς ποδοσφαιριστές και οι αδικαιολόγητες σχέσεις με τους μάνατζερ των παικτών κι άλλους συλλόγους του ιταλικού ποδοσφαίρου, χωρίς η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία να λησμονεί τη Super League, πρότζεκτ στο οποίο η «Βέκια Σινιόρα» πρωταγωνίστησε.

Εν ολίγοις μια πολύ περίπλοκη κατάσταση, αλλά ο δρόμος της Γιουβέντους προς την Ευρώπη κινδυνεύει να μπλοκαριστεί και από την UEFA. Σύμφωνα με την Gazzetta dello Sport η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας αναμένεται τον Ιούνιο.

Η «Γιούβε», όπως και άλλοι σύλλογοι, έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με την UEFA, η οποία προβλέπει ελάχιστη ποινή (3,5 εκατομμύρια). Το πρόβλημα είναι ότι ο διορθωμένος (και σωστός) προϋπολογισμός ενδεχομένως να μην επέτρεπε αυτή τη συντόμευση.

Η «συμφωνία διευθέτησης» γίνεται για να βοηθηθούν οι σύλλογοι, αλλά εάν δεν τηρηθεί ή εάν παραβιαστούν οι κανόνες, τότε οι ποινές ενισχύονται. Η UEFA έχει δύο λόγους για να επιβάλει κυρώσεις στους «Μπιανκονέρι»: κεφαλαιακά κέρδη και Financial Fair Play.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει το άρθρο του κανονισμού το οποίο, σε περίπτωση εμφανούς αντιαθλητικής συμπεριφοράς επιτρέπει τον αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, ενώ το ίδιο προβλέπουν -μεταξύ άλλων- και οι κυρώσεις για την παραβίαση του Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι.

Ωστόσο, μια διαθέσιμη στάση από την UEFA περνά μέσα από αμοιβαία συνεργασία: όσο η «Γιούβε» παραμένει ένας από τους «εχθρούς» που θέλουν το τέλος του Champions League με αντάλλαγμα τη Super League, δεν υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση.

Συνοπτικά: Κεφαλαιακά κέρδη, οικονομικά δίκαιο παιχνίδι, αντι-αθλητική συμπεριφορά και Super League κάνουν δύσκολο το να φανταστεί κάποιος την ομάδα του Τορίνο στα Κύπελλα της επόμενης χρονιάς.

Για το λόγο αυτό, οι «Μπιανκονέρι» θα πρέπει να κατακτήσουν οπωσδήποτε μια θέση που θα δίνει έξοδο στην Ευρώπη, ακόμη κι αν πρόκειται για το «ταπεινό» Conference League, προκειμένου να εξυπηρετήσουν άμεσα έναν ενδεχόμενο αποκλεισμό.

Η απόφαση της UEFA θα είναι εφέσιμη σε δεύτερο βαθμό, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί το CAS. Αλλά προς το παρόν εξακολουθεί να είναι μια ιστορία με πολλά «αν» και ανάλογες προϋποθέσεις.

naftemporiki.gr