Skip to main content

Στα «κάγκελα» οι αγγλικοί σύλλογοι για τον πρόεδρο της Νιούκαστλ

Ο πρόεδρος των «ανθρακωρύχων» φέρεται να κατέχει θέση στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και οι ομάδες της Premier League έχουν ξεσηκωθεί, καθώς αν ισχύει αντιβαίνει τους κανόνες και τις αραβικές δεσμεύσεις περί μη εμπλοκής της κυβέρνησης.

Την ημέρα που η Αμάντα Στέιβλι, συνιδιοκτήτρια της Νιούκαστλ, μίλησε στο φόρουμ που διοργάνωσαν οι Financial Times (2 Μαρτίου) σχετικά με μια πιθανή πολυιδιοκτησία του ταμείου PIF στον κόσμο του ποδοσφαίρου, ο Guardian αποκαλύπτει πώς οι σύλλογοι της Premier League έχουν βάλει το fund της Σαουδικής Αραβίας στο επίκεντρο του στόχου τους.

Ο ιστότοπος της αγγλικής εφημερίδας αναφέρει πώς οι ομάδες που μετέχουν στο κορυφαίο εθνικό πρωτάθλημα ζήτησαν διευκρινίσεις από τη Νιούκαστλ και την Premier League για ένα έγγραφο που εκδόθηκε από αμερικανικό δικαστήριο σχετικά με τον Γιασίρ αλ-Ρουμαγιάν, πρόεδρο της Νιούκαστλ, ο οποίος φέρεται να κατέχει μια «απροσδιόριστη» θέση στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Υπό το φως αυτών των ειδήσεων η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε επίσημα από την αγγλική Λίγκα να επανεξετάσει τις δηλώσεις και τα έγγραφα που κατατέθηκαν από το ταμείο PIF κατά την αγορά του συλλόγου, τα οποία έδειχναν πώς η ομάδα ήταν ανεξάρτητη από τον έλεγχο της αραβικής κυβέρνησης.

Όλα προήλθαν από ένα υπόμνημα που κατατέθηκε σε μια δικαστική υπόθεση που αφορούσε το PGA Tour και το LIV Golf (η «Σούπερ Λίγκα» του γκολφ, που ξεκίνησε από τους Σαουδάραβες), το οποίο περιγράφει το ταμείο PIF ως «κυρίαρχο όργανο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας» και τον Ρουμαγιάν ως «εν ενεργεία υπουργό της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας».

Η Premier League ενέκρινε τη συμφωνία που οδήγησε στην απόκτηση της Νιούκαστλ από το ταμείο PIF, τον Οκτώβριο του 2021, αφού έλαβε «νομικά δεσμευτικές» διαβεβαιώσεις από τους νέους ιδιοκτήτες ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δεν θα έχει εμπλοκή και έλεγχο στο σύλλογο.

Το ταμείο PIF έχει πρόεδρο τον πρωθυπουργό της Σαουδικής Αραβίας, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με οκτώ από τα εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να αναφέρονται στον ιστότοπο του ταμείου ως υπουργοί ή βασιλικοί σύμβουλοι. Ο Ρουμαγιάν ήταν η μόνη εξαίρεση, πριν από τα ευρήματα του αμερικανικού δικαστηρίου.

naftemporiki.gr