Skip to main content

Το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε τιμωρία του Χατσάνοφ

REUTERS/Jaimi Joy

Οι Αζέροι επικαλούνται τα μηνύματα στήριξης του Ρώσου τενίστα στους αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ITF) ανακοίνωσε ότι διαβίβασε την επιστολή που έστειλε στους διοργανωτές του Australian Open η Ομοσπονδία Αντισφαίρισης του Αζερμπαϊτζάν, η οποία απαίτησε δράση κατά του Κάρεν Χατσάνοφ επειδή ο Ρώσος έστειλε μηνύματα υποστήριξης στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Ομοσπονδία Αντισφαίρισης του Αζερμπαϊτζάν ζήτησε από την ITF να λάβει μέτρα κατά του Χατσάνοφ, ο οποίος έφτασε στα ημιτελικά του τουρνουά σήμερα Τρίτη αποκλείοντας τον Σεμπάστιαν Κόρντα και πρόκειται να αντιμετωπίσει στον ημιτελικό τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Ο εθνοτικά αρμενικός θύλακας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, γνωστός από τους αυτονομιστές ως Δημοκρατία της Αρτσάχ, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν με την αρμενική υποστήριξη μετά από μια αιματηρή μετασοβιετική εθνοτική σύγκρουση στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το 2020 το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε έναν δεύτερο πόλεμο στην περιοχή, κερδίζοντας μέρος της επικράτειας η οποία ελέγχεται από τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από την Αρμενία.

Οι αρχές του τένις του Αζερμπαϊτζάν έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στην ITF το Σαββατοκύριακο απαιτώντας σκληρά μέτρα «για να τιμωρηθεί» ο Χατσάνοφ και να τον αποτρέψουν από παρόμοιες «απαράδεκτες προκλήσεις» σε τουρνουά τένις.

«Η ITF έλαβε μια επιστολή από την Ομοσπονδία Αντισφαίρισης του Αζερμπαϊτζάν, την οποία διαβιβάσαμε στις αρμόδιες αρχές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ITF.

«Οι κανόνες για τη συμπεριφορά των παικτών σε μια εκδήλωση Grand Slam διέπονται από το εγχειρίδιο κανόνων Grand Slam που διαχειρίζεται ο σχετικός διοργανωτής και ρυθμιστής».

Ο Χατσάνοφ είπε ότι δεν είχε προειδοποιηθεί να μην γράψει παρόμοια μηνύματα στην τηλεοπτική κάμερα. «Το λέω πολλές φορές. Έχω αρμενικές ρίζες», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Melbourne Park, μετά τη νίκη του στον προημιτελικό την Τρίτη.

«Από την πλευρά του πατέρα μου, από την πλευρά του παππού μου, ακόμα και από την πλευρά της μαμάς μου, είμαι μισός Αρμένιος. Για να είμαι ειλικρινής, δεν θέλω να πάω πιο βαθιά από αυτό, και ήθελα απλώς να δείξω δύναμη και υποστήριξη στους ανθρώπους μου. Αυτό είναι».

Το Αυστραλιανό Όπεν έλαβε θέση σε πολιτικό ζήτημα κατά τη διάρκεια αυτού του τουρνουά, απαγορεύοντας τις ρωσικές σημαίες μετά την ανάρτηση μίας σε ένα γήπεδο όπου έπαιζε ένας Ουκρανός παίκτης.

Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι παίκτες αποκλείστηκαν από το Wimbledon πέρυσι μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά μπορούν να αγωνιστούν ως μεμονωμένοι αθλητές χωρίς εθνική υπαγωγή στο Australian Open.

Η Λευκορωσία χρησιμοποιείται ως βασικός σταθμός για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον οποίο η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση».