Skip to main content

Η Ιστορία έδωσε στον Μέσι ό,τι του χρωστούσε, πρωταθλήτρια κόσμου η Αργεντινή

REUTERS/Carl Recine

Η θρυλική «Αλμπισελέστε» κατάκτησε το 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο, σ' ένα συγκλονιστικό ματς με αντίπαλο στον τελικό την υπερασπίστρια του τίτλου, Γαλλία.

Η Εθνική Αργεντινής, οι «Γκαούτσος» του Λιονέλ Μέσι, είναι οι νέοι παγκόσμιοι πρωταθλητές, 36 ολόκληρα χρόνια από τότε που ο αείμνηστος Ντιέγκο Μαραντόνα οδηγούσε για δεύτερη -και τελευταία ως τις 18 Δεκεμβρίου 2022- φορά την «Αλμπισελέστε» στην ποδοσφαιρική Γη της Επαγγελίας, το 1986 στο Μεξικό.

REUTERS/Paul Childs

Κι αν ο «Ντιεγκίτο» δεν είχε επίγεια παρουσία στον τελικό του Κατάρ, είχε αφήσει πίσω του τον ποδοσφαιρικό κλώνο του. Ύστερα από έναν συγκλονιστικό, δραματικό, αξεπέραστο τελικό, η ομαδάρα του Λιονέλ Σκαλόνι με μαέστρο αλλά και πρώτο βιολί συνάμα τον Μέσι, άφησε σώμα, μυαλό, ψυχή και αίμα στο χορτάρι του «Λουσάιλ» εκθρονίζοντας τη μέχρι σήμερα κάτοχο του τίτλου Γαλλία, η οποία χρειάστηκε να κάνει δύο επικές επιστροφές για να παραμείνει στο παιχνίδι.

REUTERS/Dylan Martinez

Η πρώτη ήταν όταν ισοφάρισε στο δίλεπτο 80΄- 81΄ το 0-2 και η δεύτερη στην παράταση, με τον Κιλιάν Μπαπέ να ισοφαρίζει ξανά, σε 3-3 τώρα, να φτάνει στο χατ τρικ (!) και να γίνεται ο μόλις δεύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών που το πετυχαίνει σε τελικό, μετά τον Άγγλο Τζεφ Χαρστ, στον τελικό του 1966!

Στη διαδικασία των πέναλτι η Αργεντινή είχε ξεκάθαρο προβάδισμα με τον σπεσιαλίστα τερματοφύλακα Εμιλιάνο Μαρτίνες και το απέδειξε, ευστοχώντας και στα τέσσερα χτυπήματα, έναντι δύο των Γάλλων.

REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS/Carl Recine

Ήταν μια απίστευτη βραδιά στη Ντόχα αυτή που βίωσε ο ποδοσφαιρικός πλανήτης, με δράμα, πολλές συγκινήσεις κι εναλλαγές συναισθημάτων, που έδωσε έναν από τους πιο σπουδαίους τελικούς όλων των εποχών για να κλείσει ιδανικά ένα υπέροχο τουρνουά.

REUTERS/Dylan Martinez

Η Αργεντινή έμοιαζε να οδεύει προς μια μονόπλευρη νίκη και μάλιστα στο… ρελαντί μετά το γκολ με πέναλτι του Μέσι (23΄) και το υπέροχο τέρμα του επίσης εκπληκτικού (όσο άντεξε) Άνχελ Ντι Μαρία στο 36΄.

Με το 2-0 υπέρ τους από το πρώτο ημίχρονο, οι Νοτιοαμερικανοί έθεσαν υπό απόλυτο έλεγχο Γαλλία και παιχνίδι, αλλά ο Μπαπέ τιμώρησε το λάθος (πέναλτι) του Νίκολας Οταμέντι, μείωσε σε 1-2 στο 80΄ και στο επόμενο λεπτό ισοφάρισε.







Ο Μέσι έβαλε ξανά μπροστά την Αργεντινή στην παράταση (108΄), αλλά η ενέργεια «πρωτάρη» από τον Γκονζάλο Μοντιέλ, που πήδησε στην περιοχή με το χέρι προτεταμένο και βρήκε την μπάλα, ξανάφερε τον Μπαπέ στα 11 βήματα για το 3-3, στο 118΄!

REUTERS/Paul Childs
REUTERS/Hannah Mckay

Αυτό οδήγησε το παιχνίδι στα πέναλτι όπου ο Κέρβερος Μαρτίνες απέκρουσε την εκτέλεση του Κίνγκσλεϊ Κομάν ενώ ο Αουριέλ Τσουαμενί σούταρε άουτ, κι αφού στο ξεκίνημα της διαδικασίας είχαν ευστοχήσει Μπαπέ και Μέσι.

REUTERS/Dylan Martinez
REUTERS/Carl Recine

Μετά τον «ψύλλο» αλάνθαστοι από την άσπρη βούλα αποδείχθηκαν επίσης οι Πάουλο Ντιμπάλα (2-1), Λεάντρο Παρέδες (3-1), μείωσε ο Ραντάλ Κολό Μουανί σε 3-2, αλλά στο τέταρτο πέναλτι ο Μοντιέλ έστειλε τον Ούγκο Λιορίς αριστερά,, την μπάλα δεξιά και τους απανταχού Αργεντινούς και τους φίλους τους στον έβδομο ουρανό…