Skip to main content

Μέσι, ένας αγώνας ως την αθανασία και τον μύθο

REUTERS/Molly Darlington

Ο Αργεντινός σούπερ σταρ είναι κάτοχος σπάνιων ρεκόρ στο Παγκόσμιο Κύπελλο και στον τελικό με τη Γαλλία θα διεκδικήσει ακόμη περισσότερα. Ας δούμε ποια...

Με τα λεπτά να μετρούν αντίστροφα για την έναρξη του 22ου τελικού στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Λιονέλ Μέσι θα προσπαθήσει να βάλει τις τελευταίες… πινελιές στο σπάνιο ποδοσφαιρικό αριστούργημά του, προσφέροντας σε ένα έθνος τον τίτλο που περιμένει εδώ και 36 χρόνια, δηλαδή από τότε που μεσουρανούσε το άστρο του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Μετά τον τελικό σίγουρα όλοι θα μπορούν να κάνουν τις σκέψεις τους. Μέχρι τότε όμως ας θυμηθούμε ποια είναι τα ρεκόρ που κατέχει και ποια είναι εκείνα που διεκδικεί στη δεύτερη και τελευταία ευκαιρία του μετά τον χαμένο τελικό στη Βραζιλία το 2014, όπως τα παρουσίασε η FIFA:

Ο Μέσι είναι ένας από τους μόλις έξι παίκτες που έχουν παίξει σε πέντε Παγκόσμια Κύπελλα μαζί με τους Αντόνιο Καρμπαχάλ, Λόταρ Ματέους, Ράφα Μάρκες, Αντρές Γουαρδάδο και Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο Λόταν Ματέους και ο Μέσι μοιράζονται το ρεκόρ με τις περισσότερες συμμετοχές σε Μουντιάλ (25). Εάν αγωνιστεί στον τελικό, όπως φυσικά αναμένεται, θα πάρει το απόλυτο προβάδισμα και θα γίνει ο «βασιλιάς των Μουντιάλ» στη σχετική κατηγορία.

Ο Μέσι έχει κάνει ρεκόρ 18 εμφανίσεων ως αρχηγός στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ακολουθούν οι Ράφα Μάρκες (17) και Ντιέγκο Μαραντόνα (16).

Ο Πάολο Μαλντίνι έχει παίξει τα περισσότερα λεπτά στην ιστορία του Μουντιάλ: 2.217. Ο Μέσι έχει 2.194 και μπορεί να ξεπεράσει τον Ιταλό στον τελικό του Κατάρ.

Ο Μέσι είναι ο μόνος παίκτης που έδωσε ασίστ σε πέντε Μουντιάλ. Οι πιο κοντινοί του αντίπαλοι είναι οι Πελέ, Γκρέγκορτζ Λάτο, Ντιέγκο Μαραντόνα και Ντέιβιντ Μπέκαμ, οι οποίοι είχαν σε τρεις διοργανώσεις ο καθένας.

Ο Πελέ και ο Μέσι μοιράζονται το ρεκόρ με τις περισσότερες ασίστ στη φάση των νοκ άουτ (6).

Ο Μέσι είναι ο κορυφαίος σκόρερ της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο με 11 γκολ. Ακολουθούν οι Γκαμπριέλ Μπατιστούτα (10), Ντιέγκο Μαραντόνα (8), Γκιγιέρμο Στάμπιλε (8), Μάριο Κέμπες (6) και Γκονσάλο Ιγκουαΐν (5).

Ο Μέσι είναι ο μόνος παίκτης που σκόραρε στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην εφηβεία, στα 20 και στα 30 χρόνια του. Ο Πελέ έχασε το ίδιο ρεκόρ για τέσσερις μήνες.

Ο Μέσι σημείωσε το πρώτο και τελευταίο του γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο με διαφορά 16 ετών και 180 ημερών. Το επόμενο μεγαλύτερο διάστημα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανήκει στον Κριστιάνο Ρονάλντο σε ηλικία 16 ετών και 160 ημερών.

REUTERS/Carl Recine

Το βραβείο του κορυφαίου παίκτη του αγώνα (MVP), που απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 2002, δόθηκε στον Μέσι 10 φορές. Τα τέσσερα βραβεία στη Βραζιλία το 2014 είναι ρεκόρ για μία διοργάνωση και το μοιράζεται με τον Γουέσλι Σνάιντερ, ο οποίος το έλαβε ισάριθμες φορές στη Νότια Αφρική το 2010.

Ο Μίροσλαβ Κλόζε έχει παίξει σε 17 νίκες σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Μέσι είναι αυτή τη στιγμή στα 16 και στον τελικό μπορεί να τον ισοφαρίσει.