Skip to main content

Η City Football Group εξαγοράζει και την Μπαΐα

Η City Football Group (CFG) βρίσκεται ένα βήμα μακριά από την επέκταση του χαρτοφυλακίου της με την απόκτηση του δωδέκατου συλλόγου της. Ο όμιλος που ελέγχει, μεταξύ άλλων, τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Χιρόνα ολοκληρώνει την αγορά της Μπαΐα, συλλόγου που αγωνίζεται στη δεύτερη ποδοσφαιρική κατηγορία της Βραζιλίας.

Αν και η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη οριστικά, σύμφωνα με το Goal, η CFG έχει κάνει προσφορά 700 εκατομμυρίων ρεάλ (135 εκατομμύρια ευρώ) για την απόκτηση του 90% των μετοχών του συλλόγου. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο σύλλογος θα γίνει δημόσια εταιρεία και ο πρόεδρος Γκιγιέρμε Μπελιντάνι θα παραμείνει στη θέση του.

Στη διαδικασία αγοράς θα καλυφθεί και το χρέος των 300 εκατ. ρεάλ (58 εκατ. ευρώ). Με αυτόν τον τρόπο ο αραβικός όμιλος θα έμπαινε στην αγορά της Βραζιλίας, όπου η CFG είχε ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά της Ατλέτικο Μινέιρο, χάρη στην προσφορά 181 εκατομμυρίων ευρώ που χρονολογείται από τον Μάρτιο.

Τον περασμένο Απρίλιο, η City Football Group υπαναχώρησε για την απόκτηση της Μπράντα, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία είχε ήδη ανακοινωθεί από τον ολλανδικό σύλλογο, λίγο αφότου ανέλαβε την Παλέρμο, η οποία τώρα αγωνίζεται στην ιταλική Serie B.

Συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής ομάδας, η αραβική εταιρεία είναι ήδη παρούσα ως ιδιοκτήτης ή μέτοχος σε έντεκα συλλόγους: Μάντσεστερ Σίτι, Χιρόνα, Τρουά (Γαλλία), Παλέρμο, Νιου Γιόρκ Σίτι, Μέλμπουρν Σίτι, Γιοκοχάμα Μαρίνος (Ιαπωνία), Μοντεβιδέο Σίτι Τορκέ, Σιτσουάν Γιουνιού (Κίνα), Μουμπάι Σίτι (Ινδία) και Λόμελ (Βέλγιο).

Μετά τον πρώτο αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19, η CFG μείωσε τις απώλειές της κατά 74% το 2020/21 (64 εκατομμύρια ευρώ). Ωστόσο, η εκμετάλλευση που δημιουργήθηκε γύρω από τη Μάντσεστερ Σίτι συσσώρευσε «κόκκινο» πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ από το 2014.

Πρόσφατα, η είσοδος εταίρων όπως η Silver Lake έδωσε δύναμη και σταθερότητα στο πρότζεκτ. Η αμερικανική εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων αύξησε τη συμμετοχή της την περασμένη εβδομάδα στο 14,5% και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου.

naftemporiki.gr