Skip to main content

Παρουσία Αυγενάκη – Πάιατ η παρουσίαση ομάδων και αθλητών του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας

Η προβλήτα του Μικρού Κούλε στο Ηράκλειο της Κρήτης έγινε το εντυπωσιακό σκηνικό στην τελετή έναρξης του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, που αναβιώνει φέτος αναβαθμισμένος στο καλαντάρι της UCI (Γιου Σι Άι), κατηγορίας 2,1 Europe Tour (Γιούροπ Τουρ), με πέντε συναρπαστικές διαδρομές από την Κρήτη ως τα Ιωάννινα.

Παρουσία του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, προσκεκλημένου του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, και όπως όλα δείχνουν επόμενου υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας των ΗΠΑ, η προβλήτα κατακλύστηκε από εκπροσώπους όλων των θεσμικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και απλούς πολίτες που παρακολούθησαν την παρουσίαση των ομάδων.

Το πολυεπίπεδο και εξόχως σημαντικό περίγραμμα της διοργάνωσης έδωσε στη σύντομη ομιλία του ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, που μεταξύ άλλων είπε: 

«Εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, που ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης με εμπιστεύτηκε να ηγούμαι του ελληνικού αθλητισμού, κάνουμε τα αδύνατα – δυνατά ώστε η Ελλάδα, η γενέθλια γη των Ολυμπιακών Αρχών και Αξιών, να ξαναγίνει πρωταγωνίστρια στα παγκόσμια αθλητικά δρώμενα.

Διεκδικούμε και πάλι με θάρρος και διεξάγουμε άρτια κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις. Η πολιτική της εξωστρέφειάς μας αποτελεί την καλύτερη επένδυση για την ανάπτυξη του αθλητισμού και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.

Συνδέουμε τον αθλητισμό με τον τουρισμό, ωφελώντας τις τοπικές κοινωνίες και τον εθνικό στόχο. Κι αυτό θα επιτύχουμε και με τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας.

Καλωσορίζουμε, λοιπόν, μία προς μία τις 20 φημισμένες Επαγγελματικές και Εθνικές ομάδες και τους 140 ποδηλάτες κορυφαίου επιπέδου. Εκκίνηση αύριο από εδώ, από το Ηράκλειο, διασχίζοντας την Κρήτη. Εδώ, που ο ξακουστός Μινωικός πολιτισμός “παντρεύεται” με την κρητική φιλοξενία και τη διατροφή, που το μπλε του ουρανού ενώνεται με το μπλε της θάλασσας και το άγριο τοπίο των οροσειρών αντιλαλεί μύθους θρυλούμενους ανά την υφήλιο.

Κατόπιν, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και τερματισμός την 1η Μάϊου στην Ήπειρο, στα Ιωάννινα. Πέντε ημέρες παγκόσμιας προβολής της Ελλάδας μας. Πέντε ημέρες συγκινήσεων στα αντίστοιχα συναρπαστικά Ετάπ, με φόντο τα καταπληκτικά τοπία της χώρας μας».

Ενθουσιασμένος για την παρουσία του στο Ηράκλειο και στην τελετή έναρξης του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας δήλωσε ο Τζέφρι Πάιατ, καθώς για εκείνον είναι το καλύτερο δυνατό «κλείσιμο» στα καθήκοντά του ως πρέσβης μια και σε λίγες ημέρες αποχωρεί από την χώρα μας για να αναβαθμιστεί, όπως δήλωσε ο Τζό Μπάιντεν, με ρόλο στην αμερικανική κυβέρνηση.

«Ευχαριστώ τον κ. Αυγενάκη που με κάλεσε στην Κρήτη γι’ αυτό το πρώτο ετάπ. Θερμά συγχαρητήρια στον υπουργό και στην ομάδα της Cycling Greece που “ξαναζωντάνεψαν” αυτή τη διοργάνωση. Αισθάνομαι υπερήφανος που η χώρα μου εκπροσωπείται εδώ από δυνατούς Αμερικανούς αθλητές», είπε.

«Διανύω τις τελευταίες δύο εβδομάδες μου στην Ελλάδα ως πρεσβευτής των ΗΠΑ και ήταν μια πραγματική απίστευτη εμπειρία. Οι πιο βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μου αναμνήσεις θα είναι οι ποδηλατικές. Τα τελευταία χιλιόμετρα προς την Σπάρτη ή τα τελευταία μέτρα της ανάβασης στο Γύρο Θυσίας.

Αισθάνομαι ευγνώμων για την υποδοχή που μου επιφύλαξαν οι Έλληνες και για όλα αυτά που προσφέρει αυτή η χώρα: το τοπίο, το σκηνικό, τους ανθρώπους της, το υπέροχο φαγητό. Ευχαριστώ πολύ και καλή τύχη σε όλες τις ομάδες».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός εξάροντας την πρωτοβουλία διοργάνωσης του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας και σημειώνοντας τα πολλαπλά οφέλη στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Οι αθλητές που θα τιμήσουν με την παρουσία τους τον αγώνα εκπροσωπούν 5 ηπείρους και 26 χώρες, με την Ευρώπη να κατέχει τη μερίδα του λέοντος με 108 συμμετοχές. Ανάμεσά τους, διακρίνουμε 16 που έχουν εμπειρία από τους τρεις μεγάλους Γύρους (Grand Tours), Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, τα «γκραν σλαμ» της ποδηλασίας.

Οι ομάδες του Γύρου:

 •    Trek – Segafredo – UCI World Team
 •    Bingoal Pauwels Sauces WB – UCI Pro Team
 •    Drone Hopper – Androni Giocattoli – UCI Pro Team
 •    Human Powered Health – UCI Pro Team
 •    Caja Rural – Seguros RGA – UCI Pro Team
 •    Team Novo Nordisk – UCI Pro Team
 •    Allinq Continental Cycling Team – UCI Continental Team
 •    Astana Qazaqstan Development Team – UCI Continental Team
 •    BHS – PL Beton Bornholm – UCI Continental Team
 •    Cross Team Legendre – UCI Cyclocross Team
 •    Dukla Banska Bystrica – UCI Continental Team
 •    Bolton Equities Black Spoke Pro Cycling – UCI Continental Team
 •    Giotti Victoria – Savini Due – UCI Continental Team
 •    Mg.K Vis-Color for Peace-VPM – UCI Continental Team
 •    Team Coop – UCI Continental Team
 •    Terengganu Polygon Cycling Team – UCI Continental Team
 •    XSpeed United Continental– UCI Continental Team
 •    Tarteletto – Isorex – UCI Continental Team
 •    Εθνική ομάδα Κύπρου
 •    Εθνική ομάδα Ελλάδας

Στη λίστα εκκίνησης συναντούμε ομάδες πολυεθνικές, με κάθε ποδηλάτη να προέρχεται από διαφορετική χώρα, όπως οι Novo Nordisk και Xspeed United, αλλά και ομάδες εθνικές, όπου όλα τα μέλη τους έχουν κοινή καταγωγή όπως η Ελλάδα, η Κύπρος αλλά και οι Tarteletto – Isorex, Dukla Banská Bystrica και Bhs PL Beton Bornholm.