Skip to main content

Οι ΗΠΑ κάνουν μια νέα αρχή: Ο Τζο Μπάιντεν και η «νίκη της Δημοκρατίας»

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε χθες ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ γυρίζοντας μια νέα σελίδα στην αμερικανική ιστορία και πραγματικότητα. Ο νέος πρόεδρος ζήτησε ενότητα  καθώς αναλάμβανε την εξουσία ενός έθνους που πλήττεται βαριά από την πρωτοφανή πανδημία αλλά και τον διχασμό μεταξύ των Αμερικανών που οδήγησε τελικά στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Σε μια διαφορετική ορκωμοσία υπό τη σκιά της υγειονομικής κρίσης, ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε, έξω από το Καπιτώλιο, σε μια ογκώδη βίβλο την οποία έχει η οικογένεια του από το 1893. Η βίβλος αυτή είχε χρησιμοποιηθεί και κατά την ορκωμοσία του ως αντιπρόεδρος επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε παρουσία ενός μικρού κύκλου και κρατώντας αποστάσεις, σε αντίθεση με τις «παραδοσιακές» ορκωμοσίες και τα τεράστια πλήθη που συγκέντρωναν για τον εορτασμό της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

«Η Δημοκρατία νίκησε», είπε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος καλώντας τους Αμερικανούς να μείνουν ενωμένοι μπροστά στους κινδύνους της διαιρεμένης κοινωνίας και της κρίσης της πανδημίας.

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον απολίτιστο πόλεμο», πρόσθεσε, παίζοντας  με τη φράση civil war (εμφύλιος πόλεμος). Αυτόν τον πόλεμο «που βάζει το κόκκινο απέναντι στο μπλε, το αγροτικό απέναντι στο αστικό, το συντηρητικό απέναντι στο φιλελεύθερο. Μπορούμε να το κάνουμε — αν ανοίξουμε τις ψυχές μας αντί να σκληραίνουμε τις καρδιές μας», πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος απερχόμενος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που δεν παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου εδώ και 150 χρόνια. Αντίθετα, έφυγε νωρίς από την Ουάσινγκτον και από την Φλόριντα διακήρυξε πως θα επιστρέψει. Αφού αμφισβήτησε το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Τραμπ ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν έξω από το Καπιτώλιο πριν από δύο εβδομάδες την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν. Η συγκέντρωση κατέληξε στην πρωτοφανή εισβολή στο Καπιτώλιο που άφησε πίσω της πέντε νεκρούς. Η εισβολή στο Καπιτώλιο και η πόλωση στην αμερικανική κοινωνία είχαν δημιουργήσει ανησυχίες για την ασφάλεια την ημέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν και την μεταβίβαση της εξουσίας.

Η Κάμαλα Χάρις έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που γίνεται αντιπρόεδρος.- και η πρώτη μαύρη γυναίκα με καταγωγή από την νότια Ασία που συμμετέχει τόσο ψηλά στην ιεραρχία. Ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, παρευρέθηκε στην ορκωμοσία.

Μια διαιρεμένη κοινωνία

Η νέα διοίκηση αναλαμβάνει καθώς η πανδημία σαρώνει τις ΗΠΑ που πρόσφατα ξεπέρασαν τους 400.000 νεκρούς από κορωνοϊό. Την ίδια ώρα το ποσοστό ανεργίας έχει ανέβει στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο και την κορύφωση της πανδημίας. Παράλληλα πρόκληση για τη νέα αμερικανική κυβέρνηση αποτελεί η διαιρεμένη κοινωνία που έχει απέναντί της που εκδηλώνεται με βίαια επεισόδια και φυλετική αδικία.

Κατά την ομιλία του, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από αυτή την διχασμένη κοινωνία να κοιτάξει τις διαφορές της, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ. «Ας ξεκινήσουμε και πάλι, ας ξεκινήσουμε να ακούμε ο ένας τον άλλο ξανά», είπε προσθέτοντας πως «η πολιτική δεν χρειάζεται να είναι μια μανιασμένη πυρκαγιά που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα επεισόδια στο Καπιτώλιο, σημείωσε πως δεν κατάφεραν να διαταράξουν την δημοκρατία. «Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Ούτε σήμερα, ούτε αύριο, ούτε ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ζητώντας παράλληλα από όσους είναι αντίθετοι με την πολιτική του να του δώσουν μια ευκαιρία να γίνει ο πρόεδρος όλων των Αμερικανών. Έπειτα από τους ισχυρισμούς του Τραμπ που για μήνες υποστήριζες πως ο ίδιος ήταν ο νικητής των εκλογών, ο Μπάιντεν άσκησε κριτική στα «ψέματα που λέγονται για την διατήρηση της εξουσίας και από κέρδος», λέγοντας πως καθένας έχει καθήκον και ευθύνη να υπερασπίζεται την αλήθεια.  

Κάνοντας αναφορές στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τις σουφραζέτες, απευθύνθηκε στην Κάμαλα Χάρις. «Μην μου πεις πως τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν», είπε.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να ενώσει τον αμερικανικό λαό και να καταπολεμήσει τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία». Παράλληλα έθεσε τις προκλήσεις για την διοίκησή του, πανδημία, φυλετικές αδικίες, κλιματική αλλαγή και αβεβαιότητα στην παγκόσμια σκηνή.

Τα προσωπικά δράματα

Ο 78χρονος Τζο Μπάιντεν αποτελεί τον γηραιότερο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ, ολοκληρώνοντας έτσι μια μακρά πολιτική πορεία η οποία ξεκίνησε με την πρώτη του νίκη στη Γερουσία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ρίτσαρντ Νίξον.

 Τη σταδιοδρομία του Τζο Μπάιντεν στισμάτισε επίσης μια τραγωδία, ο θάνατος της πρώτης συζύγου και της κόρης του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα λίγο μετά την εκλογή του στη Γερουσία το 1972 και το θάνατο του 46χρονου γιου του, Μπο Μπάιντεν, ο οποίος πέθανε από καρκίνο το 2015 όταν ο Τζο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος.

Διαγράφοντας την κληρονομιά που άφησε ο Τραμπ

Μετά την ορκωμοσία, οι Τζο Μπάιντεν, Κάμαλα Χάρις και οι σύζυγοί τους επισκέφθηκαν το Εθνικό Νεκροταφείο του Άρλινγκτον για να καταθέσουν στεφάνι στον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη.  Τους συνόδευσαν οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος είναι 96 ετών και επιζών καρκίνου, δεν παρευρέθηκε.

Καθ’ οδόν για τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν με την οικογένειά του βγαίνοντας από την αυτοκινητοπομπή  για να περπατήσει τα τελευταία βήματα κατά μήκος της λεωφόρου της Πενσυλβανία και σταμάτησε για να χαιρετήσει τους δημοσιογράφους κατά μήκος της διαδρομής. Αυτός και και η Τζιλ Μπάιντεν πόζαραν στα σκαλιά του Λευκού Οίκου προτού μπουν μέσα.

Κι έπειτα έπιασε αμέσως δουλειά υπογράφοντας 15 διατάγματα, με τα οποία ακυρώνει ορισμένες από τις πολιτικές του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και τις φυλετικές ανισότητες.

Στα διατάγματα περιλαμβάνονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ομοσπονδιακά κτήρια και για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στον Λευκό Οίκο. Ήδη από σήμερα ο Άντονι Φάουτσι θα εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ.

Παράλληλα, ξεκινά η διαδικασία επανένταξης των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και η ακύρωση της άδειας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Keystone XL ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, στα πλαίσια της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Ακυρώνεται ακόμη η χρηματοδότηση από τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και αίρεται η απαγόρευση εισόδου από ορισμένες μουσουλμανικές χώρες.

Ο  Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους ότι ο  Τραμπ τον του είχε γράψει «μια πολύ γενναιόδωρη επιστολή» η οποία τον περίμενε όταν έφτασε. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν θα αποκάλυπτε το περιεχόμενό της αν πρώτα δεν μιλούσε με τον ίδιο τον Τραμπ.

naftemporiki.gr με πηροφορίες από Wall Street Journal