Skip to main content

Συνάντηση Μπλίνκεν-Αλ Σίσι στο Κάιρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους στο Κάιρο την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της περιοδείας στη Μέση Ανατολή με στόχο την ενίσχυση της κατάπαυσης του πυρός που ανέκοψε τις χειρότερες εχθροπραξίες εδώ και χρόνια μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μαχητών.

Η Αίγυπτος έχει μακροχρόνιες σχέσεις με τις δύο πλευρές και διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη διαμεσολάβηση για την εκεχειρία μετά από 11 ημέρες βίαιων συγκρούσεων, σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε μια σύντομη επίσκεψη, ο κ. Μπλίκεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, τον υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι και τον επικεφαλής της γενικής υπηρεσίας πληροφοριών Αμπάς Καμέλ στο προεδρικό παλάτι στο Κάιρο. Δεν έκανε σχόλια στα μέσα ενημέρωσης πριν από τη συνάντηση.

Ο κ. Μπλίνκεν έφτασε στην Αίγυπτο μετά από στάσεις στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα και πρόκειται επίσης να επισκεφθεί την Ιορδανία. Την Τρίτη, δεσμεύτηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν νέα βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων ως άμεση ανακούφιση από καταστροφές και σχεδόν 33 εκατομμύρια δολάρια για την Παλαιστινιακή υπηρεσία βοήθειας του ΟΗΕ που εδρεύει εκεί.

Ανέφερε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να διασφαλίσουν ότι η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα και χαρακτηρίζεται επισήμως από την Ουάσινγκτον ως τρομοκρατική οργάνωση, δεν επωφελήθηκε από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Γέιχα Σινβάρ, ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε την Τετάρτη ότι η ομάδα χαιρέτισε τις αραβικές και διεθνείς προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του θύλακα.

«Θα διευκολύνουμε και θα κάνουμε το καθήκον για όλους και θα διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία θα είναι διαφανής και δίκαιη και θα διασφαλίσουμε ότι καμία δεκάρα δεν θα πάει στη Χαμάς ή τον Κασάμ ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς», δήλωσε ο Σινβάρ σε συνέντευξη Τύπου.

Η Αίγυπτος, η οποία μοιράζεται σύνορα με τη Γάζα και έχει επαφές με τη Χαμάς, είναι πιθανό να διαδραματίσει ρόλο στη διοχέτευση βοήθειας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ πριν από την περιφερειακή περιοδεία του κ. Μπλίνκεν.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, η Αίγυπτος άνοιξε τα σύνορα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της χερσονήσου του Σινά προκειμένου να παράσχει ιατρική βοήθεια και να περιθάλψει τραυματίες.

Ανέπτυξε επίσης μια αντιπροσωπεία ασφαλείας μεταξύ Ισραήλ και Γάζας για να ενισχύσει την κατάπαυση του πυρός αφού τέθηκε σε ισχύ νωρίς την Παρασκευή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters