Skip to main content

Λίβανος – Χεζμπολάχ: Οποιεσδήποτε επιθέσεις ενάντια στην Ιερουσαλήμ σημαίνουν περιφερειακό πόλεμο

Ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, δήλωσε σήμερα πως οποιαδήποτε επιθετικότητα ενάντια στην Ιερουσαλήμ ή στους ιερούς τόπους της θα σήμαινε περιφερειακό πόλεμο.

Τα σχόλια του Νασράλα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ήταν τα πρώτα του μετά την κατάπαυση του πυρός που έθεσε τέλος στις πιο σκληρές μάχες εδώ και χρόνια μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πυροδοτήθηκαν εν μέρει από τις επιδρομές της ισραηλινής αστυνομίας στην Πλατεία Τεμενών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται το τέμενος αλ Άκσα, ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ, και από συγκρούσεις της ισραηλινής αστυνομίας με Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα για τους μουσουλμάνους του Ραμαζανιού.

«Όταν ιεροί τόποι αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές», δήλωσε ο Νασράλα. «Όλο κίνημα αντίστασης δεν μπορεί να μένει αδρανές και να παρακολουθεί αν ιεροί τόποι διατρέχουν κίνδυνο».

Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα, που στηρίζεται από το Ιράν, είναι πολέμιος του Ισραήλ και η ομιλία του Νασράλα σηματοδότησε τον εορτασμό της αποχώρησης του Ισραήλ από το νότιο Λίβανο το 2000.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ανέφερε επίσης ότι οι πρόσφατες μάχες έδειξαν ότι η Χαμάς αύξησε σημαντικά τις δυνατότητές της στην εκτόξευση ρουκετών, κάτι που χαρακτήρισε μεγάλο στρατιωτικό επίτευγμα.

«Είχαν τη δυνατότητα να εκτοξεύουν ρουκέτες για 11 ημέρες και μπορούσαν να συνεχίσουν», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις λιβανέζικες εσωτερικές υποθέσεις, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ επισήμανε πως ο μόνος τρόπος διεξόδου από την οικονομική κρίση που βιώνει ο Λίβανος είναι η συγκρότηση υπουργικού συμβουλίου.

«Το μόνο ρεαλιστικό πράγμα για τους Λιβανέζους σήμερα είναι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός σε συνεργασία με τον πρόεδρο να σχηματίσει μια κυβέρνηση», τόνισε.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σάαντ αλ Χαρίρι, είναι σε διαμάχη επί μήνες με τον πρόεδρο Μισέλ Αούν, σύμμαχο της Χεζμπολάχ, για τις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Πηγές: ΑΜΠE, Reuters