Skip to main content

Όλγα Γεροβασίλη: Θετικό κλίμα στις συζητήσεις με τους εταίρους

Για «θετικό κλίμα» στις συζητήσεις με τους εταίρους έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας το πρωί στην κρατική τηλεόραση.

«Έχουμε μια συζήτηση η οποία έχει ωριμάσει, όσον αφορά και στο χρέος και η αξιολόγηση θα προχωρήσει στους ρυθμούς που έχουν προκαθοριστεί» τόνισε, για να προσθέσει ότι και οι εταίροι επιθυμούν να περάσουμε γρήγορα στην πρώτη αξιολόγηση. Κλείνοντας η αξιολόγηση, που υπολογίζεται για τον Φεβρουάριο, θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Κληθείσα να σχολιάσει όσα γράφονται για το ενδεχόμενο οι εταίροι να ζητήσουν από την Ελλάδα και νέα μέτρα, όχι μόνο εν όψει του ασφαλιστικού αλλά και εν όψει της έναρξης της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, είπε ότι «σήμερα είμαστε σε άλλη μια κρίσιμη στιγμή που έχει να κάνει και με τη διαχείριση των ‘κόκκινων’ δανείων αλλά και με το ασφαλιστικό σύστημα, για τα οποία είμαστε και πάλι σε μια διαπραγμάτευση που θα είναι σκληρή».

Για το ΔΝΤ

Ερωτηθείσα για τον ρόλο του ΔΝΤ, η κ. Γεροβασίλη επανέλαβε ότι το ίδιο το ΔΝΤ θα κρίνει την άνοιξη την παραμονή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς τώρα συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος. Υπογράμμισε πάντως ότι «η ελληνική κυβέρνηση πάντα πίστευε πως η Ευρώπη θα έπρεπε μόνη να λύνει τα προβλήματά της» και ότι «η παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη δεν ήταν μια ευχάριστη εξέλιξη».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι το ίδιο το ΔΝΤ έχει κάνει την αυτοκριτική του ότι το πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα δεν ήταν πετυχημένο. Για τις απαιτήσεις που μπορεί να εγείρει το ΔΝΤ απέναντι στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει μια μάχη συσχετισμών και διαπραγματευτικών γραμμών στην Ευρώπη. «Σε μια μάχη συσχετισμών, αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία πόσο δυνατά διαπραγματεύεται η ελληνική η κυβέρνηση, πόσο η ελληνική κοινωνία, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεισφέρουν σε αυτή την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια» σημείωσε.

Για τις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα για τη δημιουργία «τείχους προστασίας» της οικονομίας το περασμένο καλοκαίρι, η κυβερνητική εκπρόσωπος κάλεσε τον κεντρικό τραπεζίτη να διευκρινίσει τι εννοεί, ποιες πληροφορίες είχε, από ποιον τις είχε, ποιον φώναξε και απέναντι σε ποιον έφτιαξε αυτό το τείχος που δήλωσε ότι έφτιαξε. «Νομίζω ότι και ο ίδιος θα πρέπει, και τον καλώ κιόλας, να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Για την El Dorando

Για τις εξελίξεις που αφορούν την επένδυση της εταιρείας El Dorando στις Σκουριές, υπογράμμισε ότι η χώρα αυτή έχει κανόνες και νόμους ίσους για όλους. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να υπαναχωρεί με την απειλή θα φύγω ή θα μείνω για μια οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα», είπε η κ. Γεροβασίλη.

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει επενδύσεις που θα συνεισφέρουν στην οικονομία και την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει με την αποδοχή πρακτικών για μη πληρωμή προστίμων και τήρηση αποφάσεων.

Την αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου προκάλεσε αναφορά δημοσιογράφου ότι «η κυβέρνηση είχε βάλει λουκέτο στην επένδυση». «Οι κυβερνήσεις δεν ανοίγουν ή κλείνουν επιχειρήσεις. Η ανάκληση της αδείας δεν γίνεται από την κυβέρνηση αλλά από υπηρεσίες του κράτους» επισήμανε η κ. Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει κατάλυση της νομιμότητας σε αυτή τη χώρα και ο κάθε επενδυτής να πράττει όπως επιθυμεί. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει πολιτική διάσταση στο γεγονός καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία ανέβαλε το ραντεβού που ήταν προγραμματισμένο με τον αρμόδιο υπουργό, για να συναντήσει τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια να δώσει συνέντευξη Τύπου.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε ερώτηση για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ., ανέφερε ότι το νεοφιλελεύθερο δόγμα που εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης και εφάρμοσε στη δημόσια διοίκηση ως υπουργός, απορρίφθηκε από τον ελληνικό λαό. Σημείωσε τέλος, ότι η κυβέρνηση περιμένει να δει τον πολιτικό λόγο που θα αρθρώσει η Ν.Δ..

Πηγή: ΑΜΠΕ