Skip to main content

Ερντογάν: Δεν είναι τόσο σημαντική η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Η Τουρκία δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν αναγνωρίζει τις αναφορές της αποστολής των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σχετικά με το τουρκικό δημοψήφισμα, δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος τόνισε απευθυνόμενος στους παρατηρητές «να γνωρίζετε ποια είναι η θέση σας».

Ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε επιπλέον εναντίον της Ευρώπης υπογραμμίζοντας ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ήταν σε τέτοιο βαθμό αντίθετες στη συνταγματική αναθεώρηση που ξεπερνούσαν και τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευση της Τουρκίας.

Επισήμανε ότι δεν είναι τόσο σημαντικό εάν η ΕΕ αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αρκεί να μας ενημερώσουν, ενώ κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι έχει την Τουρκία μισό αιώνα στον θάλαμο αναμονής, υπενθύμισε το Brexit και είπε πως δεν θα αποφύγει να κάνει και ένα δημοψήφισμα για την Ε.Ε.

Σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας, επισήμανε ότι η Τουρκία θα διεξάγει όσες επιχειρήσεις χρειαστεί, όποτε αυτό χρειαστεί, στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας.

Υπογράμμισε επίσης ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στη Συρία δεν ήταν η τελευταία επιχείρηση στην περιοχή αλλά η πρώτη.

Επιπλέον, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία προκειμένου να εφαρμοστεί η συνταγματική αναθεώρηση αρχής γενομένης από το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι το μήνυμα του λαού της Τουρκίας είναι ξεκάθαρο μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου και τόνισε ότι η ψηφοφορία αυτή έβαλε τέλος σε όλες τις αντιπαραθέσεις.

Νωρίτερα, φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Άγκυρας όπου τον υποδέχτηκε πλήθος υποστηρικτών του ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε με αφορμή τις δηλώσεις των διεθνών παρατηρητών ότι «η νοοτροπία των σταυροφόρων της Δύσης και εκείνοι που τους υπηρετούν εδώ στην πατρίδα μας επιτέθηκαν».

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, η αυτοκινητοπομπή του οποίου διέσχισε τους δρόμους της Άγκυρας με κατεύθυνση το προεδρικό μέγαρο, υπό τις επευφημίες χιλιάδων ανθρώπων που είχαν κατακλύσει τα πεζοδρόμια κατά μήκος της διαδρομής για να τον χαιρετίσουν, δεν έδωσε από την άλλη καμία απάντηση στις κατηγορίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν παρατυπίες κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Αψηφώντας τις σφοδρές επικρίσεις, το κυβερνών κόμμα ήδη ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στα τέλη Απριλίου στον Ερντογάν να επιστρέψει στους κόλπους του, κάτι που προβλέπει η συνταγματική αναθεώρηση, αφού έως σήμερα ο πρόεδρος δεν μπορούσε να είναι μέλος ενός κόμματος.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters