Η χώρα μας είναι δυνατή, έχει συμμάχους και δεν πρέπει να φοβόμαστε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, άλλωστε και η Άγκυρα δεν το επιθυμεί υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζοντας ότι πρόθεσή της είναι να προσπαθεί να δημιουργεί συνθήκες, για να «γκριζάρουν» περιοχές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο από πλευράς διεθνούς δικαίου.
«Εκεί βρίσκεται και η μεγάλη της αποτυχία», σημειώνει, «ότι μετά την πολύ σημαντική διπλωματική επιτυχία της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πριν από ορισμένες μέρες, αυτές οι προσπάθειες της Τουρκίας, που καταδικάστηκαν ως παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δεν χρησιμεύουν πια για τον σκοπό που τις χρησιμοποιούσε, αλλά αντίθετα την εκθέτουν ως ένα κράτος- ταραξία, ως ένα κράτος – παρία στο επίπεδο της διεθνούς σκηνής» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».
Αναφερόμενος στην αιχμηρή απάντηση, που έδωσε την Κυριακή το Μέγαρο Μαξίμου στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και τους οκτώ Τούρκους ο αν. υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε: «Η αρχή της πολιτικής μας είναι η αρχή της ίσης ανταπόδοσης σε όλα τα επίπεδα -και στο επίπεδο το επιχειρησιακό […] και στις φραστικές προκλήσεις, όπου πρέπει να δίνεται απάντηση ανάλογη του ύφους, διαφορετικά και στο εσωτερικό ψυχολογικό μέτωπο θα είχαμε θέματα, θα φαινόταν σαν να είμαστε υποχωρητικοί και ενδοτικοί».
Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου ότι «σε μια χώρα που δεν υπάρχουν δικαστήρια και η δικαιοσύνη λειτουργεί με εντολές του σουλτάνου, η εκκρεμότητα μπορεί να κρατήσει και 15 χρόνια» ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε πως «ήταν φραστικό σχήμα, δεν εννοούσε ότι θα κρατηθούν 15 χρόνια».
Σχετικά με την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ζητώντας πολιτικό άσυλο ο αν. υπουργός διευκρίνισε: «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εκδοθούν στην Τουρκία με οποιονδήποτε τρόπο, γιατί ως προς αυτό το ζήτημα έχουμε ήδη αμετάκλητες αποφάσεις του Αρείου Πάγου.
Είναι όμως κρίσιμο, αν θα τους δοθεί άσυλο ή όχι, γιατί ο πραξικοπηματίας, αυτός που δοκίμασε ο ίδιος με την ισχύ, τη δύναμη τη στρατιωτική να ρίξει την κυβέρνηση της χώρας του, δεν δικαιούται να είναι πρόσφυγας. Ποιος θα το κρίνει αυτό; Το δικαστήριο, μόνο το δικαστήριο μπορεί να κρίνει αν αυτοί ήταν πράγματι ή δεν ήταν πραξικοπηματίες και πράγματι στο αρμόδιο δικαστήριο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εκκρεμεί αυτή η απόφαση», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ σημείωσε: «Πρέπει να μπορέσουμε να πάψουμε να ξοδεύουμε διπλωματικό κεφάλαιο εκεί όπου μπορούμε να το διασώσουμε και μιλάω ευθέως για τα Σκόπια και για την Αλβανία, ούτως ώστε αυτό το διπλωματικό κεφάλαιο να μπορεί να επενδυθεί αποδοτικά εκεί που μετρά, στα ελληνοτουρκικά μας σύνορα».