Skip to main content

Αποπνικτικό κοκτέιλ καύσωνα και αφρικανικής σκόνης: Πώς λειτουργούν τα σχολεία, ποια μένουν κλειστά – Τι ισχύει για Πανελλήνιες, Δημόσιο

Intime News

Οδηγίες προστασίας από το κύμα καύσωνα που ήρθε φέτος πιο νωρίς από ποτέ

Για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια ο καύσωνας χτύπησε την πόρτα της χώρας μας πριν από τις 15 Ιουνίου, με τις υψηλές θερμοκρασίες να συνοδεύονται μάλιστα από αφρικανική σκόνη, δημιουργώντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα. Το κύμα του καύσωνα θα κρατήσει έως και την Πέμπτη, με το θερμόμετρο να φτάνει στους 42 βαθμούς.

Υπό τις συνθήκες αυτές είναι πολύ σημαντικό όλοι να τηρούν ορισμένες βασικές οδηγίες:

Οδηγίες προστασίας

Ο ΕΟΔΥ συστήνει τα ακόλουθα:

  • Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και
    μεγάλη υγρασία.
  • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο
    αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό
    αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που
    προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα
    φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο
    φαγητό σας.
  • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν δεν μπορείτε και χρειαστεί, τοποθετείστε
    υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Οσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ. να συμβουλευθούν το
    το ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει
    να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία
    του σώματος.
  • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά
    επίπεδα.

Καιρός: «Βράζει» ο τόπος – Πού αναμένονται 40άρια

Κανονικά οι εξετάσεις – Πού έχουμε κλειστά σχολεία

Η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία επιστρατεύονται στις περιοχές, όπου ο υδράργυρος θα χτυπήσει κόκκινο, με έμφαση στην προστασία των ευάλωτων ομάδων. Οι πανελλήνιες και ενδοσχολικές εξετάσεις πάντως θα διεξαχθούν κανονικά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, το οποίο και συστήνει:

  • Να χρησιμοποιηθούν, όπου υπάρχει δυνατότητα, σκιερές και δροσερές αίθουσες, καθώς και αίθουσες που διαθέτουν κλιματιστικά, ανεμιστήρες δαπέδου, όπου υπάρχουν. Οι χώροι πρέπει να είναι καλά αεριζόμενοι και να γίνεται χρήση ηλιοπροστασίας στα παράθυρα (π.χ. κουρτινών και λοιπών προστατευτικών καλυμμάτων).
  • Να υπάρχει ευχέρεια στη διάθεση νερών και χυμών στους μαθητές/ μαθήτριες, με μέριμνα κυρίως των Σχολικών Επιτροπών.
  • Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τον Σύλλογο Διδασκόντων, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες των προαγωγικών / απολυτηρίων εξετάσεων.

Αρκετές σχολικές μονάδες θα μείνουν κλειστές έως και την Πέμπτη ή θα λειτουργήσουν με μειωμένο ωράριο.

Αττική – Μαρκόπουλο

Στην Αττική, έως τις 11:30 π.μ. θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία στο Μαρκόπουλο, με απόφαση του Δήμου. Αναμένονται και αποφάσεις για τους παιδικούς θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση για την λειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών τις επόμενες ημέρες.

Δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις από άλλους δήμους της Αττικής, αν και οι συσκέψεις είναι διαρκείς.

Κόρινθος

Κλειστά είναι σήμερα, Τρίτη  όλα τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία στον δήμο Κορινθίων. Αναμένεται απόφαση για τις επόμενες ημέρες.

Ερμιονίδα

Με μειωμένο ωράριο έως τις 11:30 π.μ. σήμερα τα σχολεία στην Ερμιονίδα. Κλειστές όλες οι μονάδες Τετάρτη και Πέμπτη.

Βοιωτία (Θήβα, Ορχομενός, Λιβαδειά, Δελφοί, Αράχωβα)

Το θερμόμετρο θα χτυπήσει κόκκινο στη Βοιωτία.

Τα μαθήματα θα διακόπτονται στις 11:30 π.μ, σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από την Τρίτη έως την Πέμπτη στους δήμους Θηβαίων, Λιβαδειάς, Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, Ορχομενού και Δελφών.

Εύβοια

Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων από Τρίτη έως Πέμπτη στους δήμους Χαλκιδέων, Ερέτριας, Διρφύων – Μεσσαπίων και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.

Κλειστά θα μείνουν για το ίδιο διάστημα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι Παιδικοί Σταθμοί, τα Κ.Δ.Α.Π και Κ.Δ.Α.Π.Με.Α.

Φθιώτιδα

Από σήμερα Τρίτη έως και την Πέμπτη, στις 11:30 θα κλείνουν στους δήμους Λαμιέων και Στυλίδας όλες οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και όλοι οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί.

Στον δήμο Λοκρών έως τις 11:30 θα λειτουργήσουν δημοτικά και νηπιαγωγεία Τετάρτη και Πέμπτη.  Οι σχολικές γιορτές που έχουν προγραμματιστεί για αυτές τις ημέρες θα πραγματοποιηθούν με ευθύνη των Διευθυντών των σχολικών μονάδων. Συστήνεται να προτιμηθούν ώρες και σημεία που οι καιρικές συνθήκες θα είναι πρόσφορες για τον σκοπό αυτό.

Στον δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας, η αποχώρηση των μαθητών από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από την Τρίτη έως την Πέμπτη, τροποποιείται ως εξής: 11:30 π.μ. από όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου, 11:30 π.μ. από τα Νηπιαγωγεία Αμφίκλειας και Ελάτειας, 12:00 μ.μ. από το Νηπιαγωγείο Κάτω Τιθορέας και 12:00 μ.μ. από όλους τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου.

Θεσσαλία

Στους δήμους Τρικκαίων, Μετεώρων και Τυρνάβου δημοτικά και νηπιαγωγεία θα λειτουργούν μέχρι τις 11:30, από σήμερα έως και την Πέμπτη. Παρόμοια απόφαση έλαβε και ο δήμος Μετεώρων, όπου η λειτουργία των σχολείων μέχρι την Πέμπτη θα τερματίζεται στις 11:30 π.μ.

Νάουσα

Στις 12 το μεσημέρι κλείνουν σήμερα οι μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο Νάουσας. Δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη μέτρα για Τετάρτη και Πέμπτη.

Δημόσιες υπηρεσίες

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, εφαρμόζεται η τηλεργασία από την Τρίτη έως και την Πέμπτη για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης.