Skip to main content

Pontos News: Οι Θερμοπύλες του Ελληνοϊταλικού, το Ύψωμα 731

(φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)
Λεπτομέρεια από το μνημείο για τους πεσόντες στο Ύψωμα 731, το οποίο βρίσκεται στο 6ο χλμ της Εθνικής Οδού Τρικάλων-Καρδίτσας

Η ηρωική μάχη των Ελλήνων και ο γενναίος Δημήτρης Κασλάς

Οι Θερμοπύλες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου είναι το Ύψωμα 731 στα βουνά της Τρεμπεσίνας, εκεί στα βόρεια του Αώου και στα βορειοδυτικά της Κλεισούρας, 20 χιλιόμετρα μακριά. Μικρός ο λόφος, μόλις 731 μέτρα το ύψος, όπως υποδηλώνει η ονομασία του, αλλά με μεγάλη στρατηγική σημασία καθώς βρίσκεται στη φυσική είσοδο που οδηγεί στην κωμόπολη της Βορείου Ηπείρου που το 1941 ήθελαν πάση θυσία να ανακαταλάβουν οι Ιταλοί.

Έτσι, στις 6:20 το πρωί της 9ης Μαρτίου οι Έλληνες στρατιώτες ένιωσαν το έδαφος να τρέμει κάτω από τα πόδια τους. Οι Ιταλοί για δύο ώρες βομβάρδιζαν τις θέσεις τους – εκτοξεύτηκαν περίπου 100.000 οβίδες που σημαίνει ότι κάθε δευτερόλεπτο έπεφταν 11 βλήματα που «έφαγαν» το λόφο κατά 5 μέτρα!

Τη στρατιωτική επιχείρηση στο πλαίσιο της «Εαρινής Επίθεσης» (Primavera) παρακολούθησε αυτοπροσώπως ο Μπενίτο Μουσολίνι – εκείνη τη στιγμή παιζόταν και η αξιοπιστία του έναντι του Χίτλερ. «Μέχρι το τέλος της άνοιξης θα κάνω παρέλαση στην Αθήνα» είχε υποσχεθεί.

Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews