Skip to main content

Axios: Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν για την αποτροπή περιφερειακής κλιμάκωσης

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνομιλίες, ήταν οι πρώτες του είδους ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη από τον Ιανουάριο

Έμμεσες συνομιλίες με αντιπροσώπους του Ιράν διεξήγαγαν αυτή την εβδομάδα στο Ομάν δυο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο προσπάθειας να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιφέρεια, όπως αποκάλυψε χθες Παρασκευή ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι έμμεσες συνομιλίες, στις οποίες συμμετείχαν από αμερικανικής πλευράς ο σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, ο Μπρετ Μακγκέρκ και ο υπηρεσιακός ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για το Ιράν, ο Έιμπραμ Πάλι, ήταν οι πρώτες του είδους ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη από τον Ιανουάριο.

Ακολούθησαν την άνευ προηγουμένου απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ με εκατοντάδες drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους τη 13η Απριλίου. Η επίθεση αυτή εξαπολύθηκε σε αντίποινα για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό που ισοπέδωσε το προξενείο της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην πρωτεύουσα της Συρίας την 1η Απριλίου, για τον οποίο η Τεχεράνη κατηγόρησε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Το Ισραήλ ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε πως προχώρησε στον βομβαρδισμό στη Δαμασκό.