Skip to main content

Ψηφιοποίηση των τελωνείων για παρακολούθηση εμπορευμάτων

Τo έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με χρηματοδότηση ύψους 80,068 εκατ.

Στην προκήρυξη του έργου «Σύστημα παρακολούθησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων», συνολικού προϋπολογισμού 108,898 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ) προχώρησε χθες η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί η υλοποίηση, για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και ειδικότερα για την Τελωνειακή Υπηρεσία, ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τον έλεγχο και την καταγραφή φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) κατά τη διέλευσή τους από τα χερσαία συνοριακά σημεία και τα τελωνεία λιμένων της, καθώς και την ψηφιακή παρακολούθηση της κίνησής τους κατά την κυκλοφορία τους εντός της ελληνικής επικράτειας.

Τo έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με χρηματοδότηση ύψους 80,068 εκατ., ενώ οι δαπάνες του δικαιώματος προαίρεσης 28,830 εκατ. θα βαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών ορίστηκε για την 1η Ιουνίου, η σύμβαση θα ανατεθεί με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς, βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής και η διάρκεια της σύμβασης καθορίζεται σε 18 μήνες.

Στο πλαίσιο της σύμβασης ο ανάδοχος θα προβεί στην προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός συνόλου εξοπλισμού (μπάρες διέλευσης, κάμερες αυτόματης αναγνώρισης και καταγραφής πινακίδων (Α.L.P.R.) κ.α.), στην ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Ψηφιακού Συστήματος Hellenic Customs Digital Borders (ΟΨΣ HCDB) διαχείρισης παρακολούθησης κίνησης οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων και στην παροχή υπηρεσιών (εγκατάστασης εξοπλισμού, εκπόνησης μελετών, εκπαίδευσης χρηστών κ.α.).

Επίσης, ο ανάδοχος θα παρέχει υπηρεσίες όπως η Μελέτη Εφαρμογής, ανάπτυξης, παραμετροποίησης και εγκατάστασης του Ολοκληρωμένου Ψηφιακού Συστήματος, εκπαίδευσης των στελεχών της ΑΑΔΕ καθώς και εκπαιδευτών για την μετέπειτα συνεχιζόμενη εκπαίδευση εσωτερικά, επιτόπιας υποστήριξης, πιλοτικής λειτουργίας, δοκιμαστικής λειτουργίας, εγγύησης και συντήρησης.

Επιπροσθέτως, ο ανάδοχος θα προβεί στην προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού, ενώ θα εκτελέσει τις απαραίτητες υπηρεσίες προετοιμασίας υποδομών και διαμόρφωσης χώρων για την εγκατάσταση του εξοπλισμού.