Skip to main content

Εκρηκτικό κοκτέιλ κορωνοϊού, γρίπης και RSV: Εκτίναξη του ιικού φορτίου στα λύματα

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Αύξηση 85-90% του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής - Πότε αναμένεται κορύφωση, πότε βλέπουν αποκλιμάκωση οι ειδικοί

Πολύ μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα τόσο του κορωνοϊού, όσο και άλλων αναπνευστικών ιών της γρίπης τύπου Α και του συγκυτιακού ιού καταγράφηκε στο ιικό φορτίο στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής, όπως δήλωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, σημειώνοντας πως η συνύπαρξη των παραπάνω ιών δημιουργεί ένα «αρκετά σοβαρό κοκτέιλ.

Αύξηση 85 – 90% του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

«Τα λύματα δεν λένε ποτέ ψέματα γιατί είναι πραγματικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο. Αυτή τη στιγμή στην κοινότητα συνυπάρχουν οι ιοί αυτοί. Προφανώς το ιικό φορτίο του κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, αλλά το ότι συνυπάρχουν και οι άλλοι δύο ιοί  κάνει το κοκτέιλ αυτό αρκετά σοβαρό» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης, η τελευταία εβδομάδα έδειξε αυξήσεις της τάξης του 85 – 90% σε αυτούς τους ιούς.

Ακόμα μεγαλύτερο ιικό φορτίο τις επόμενες 2-3 εβδομάδες

Αυτό – όπως επισήμανε – σημαίνει ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες αναμένεται ακόμα μεγαλύτερο ιικό φορτίο. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη γρίπη, παρατηρείται υπερδιπλασιασμός του ιικού φορτίου.

Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε πως ότι η κορύφωση θα έρθει τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες και έπειτα θα υπάρξει αργή αποκλιμάκωση. Ωστόσο, όπως έσπευσε να προσθέσει, «θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι παράλληλα αρχίζει από το Φεβρουάριο και το Μάρτιο η αύξηση της γρίπης τύπου Β». Από τον Μάρτιο αναμένεται ένα νέο κύμα, αλλά πιο ασθενές, του κορωνοϊού, συμπλήρωσε.

Διπλασιάστηκε η χρήση κοκαΐνης τις γιορτές

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας αναφέρθηκε και στα ευρήματα από τα λύματα της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών τις μέρες των εορτών.

Όπως είπε, την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα η χρήση κοκαΐνης εκτινάσσεται από το 1 κιλό την ημέρα σε σχεδόν διπλασιασμό. «Είναι δεδομένο ότι μέσα στις γιορτές κι αυτό το έχουμε αποδείξει σε διάφορες εργασίες και δημοσιεύσεις, γίνεται κατάχρηση» παρατήρησε.

Μ. Παγώνη: 40% αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία

Στην επιδημιολογική κατάσταση αναφέρθηκε και η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας στον Ant1 είπε πως «υπάρχει αύξηση περίπου στο 40% στα νοσοκομεία». «Αυτή είναι η εποχή που ξέρουμε όλοι ότι είναι της έξαρσης των ιώσεων» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «έχουν αυξηθεί οι θάνατοι και οι εισαγωγές σε απλές και ειδικές κλίνες».

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) είχε εκφράσει την εκτίμηση πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται κορύφωση της έξαρσης του κορωνοϊού σημειώνοντας πως οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο του εμβολιασμού. «Δεν μετράμε πλέον δόσεις εμβολίου. Το εμβόλιο covid είναι εποχικό εμβόλιο, όπως της γρίπης» σημείωσε.

Κορωνοϊός: Πού οφείλεται η έξαρση κρουσμάτων – Πότε αναμένεται η κορύφωση