Skip to main content

Λούτσα: Δίωξη για ανθρωποκτονία στους συλληφθέντες – Τη Δευτέρα η απολογία τους

Φωτ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν στον ανακριτή και έλαβαν προθεσμία

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή και παράνομη οπλοφορία/οπλοχρησία ασκήθηκε σε βάρος των δύο Τούρκων που συνελήφθησαν για το μακελειό στην Αρτέμιδα με τους έξι νεκρούς ομοεθνείς τους στις 11 Σεπτεμβρίου.

Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν στον ανακριτή και έλαβαν προθεσμία για την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Εξιχνιάστηκε η υπόθεση

Χθες, Τετάρτη, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε ανακοινώσεις για την εξιχνίαση της υπόθεσης, για την οποία συνελήφθησαν δύο άτομα:

  • Ο πρώτος συλληφθείς είναι ο 32χρονος Τούρκος, ο οποίος είχε τεθεί υπό κράτηση στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» λίγη ώρα μετά το μακελειό, ενώ ετοιμαζόταν να ταξιδέψει για τη Μυτιλήνη. Κατά τον έλεγχο στο μηχάνημα X–RAY, εντοπίστηκαν σε αποσκευή που έφερε 4 φυσίγγια και 2 πλαστά δελτία ταυτότητας.
  • Ο δεύτερος συλληφθείς εντοπίστηκε την Τρίτη στον Άγιο Δημήτριο. Πρόκειται για 28χρονο, επίσης Τούρκο υπήκοο.

.

Πώς έφτασε στα ίχνη τους η ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., κατά τη σύλληψη και των δύο ατόμων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ρούχα και παπούτσια που φορούσαν κατά την τέλεση των δολοφονιών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., χαρτογραφήθηκαν πλήρως οι κινήσεις των δύο κατηγορούμενων τόσο κατά το προπαρασκευαστικό στάδιο όσο και για το διάστημα μετά την εγκληματική τους πράξη.

Οι κατηγορούμενοι στο παρελθόν έχουν κατηγορηθεί –κατά περίπτωση- για παράβαση των νομοθεσιών περί όπλων και περί αλλοδαπών.

Ως προς τα  θύματα, δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν στη χώρα μας ενώ προέκυψε ότι σχετίζονται με εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείται σε χώρες στο εξωτερικό. Τα θύματα βρίσκονταν στην Ελλάδα για σύντομο χρονικό διάστημα και προορισμός τους ήταν γειτονική χώρα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ως προς το χρονικό το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου 2023 στην περιοχή της Αρτέμιδας, τα έξι θύματα δέχθηκαν αλλεπάλληλους πυροβολισμούς με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τους.

Τέσσερα από τα θύματα βρέθηκαν εντός οχήματος και τα άλλα δύο στο έδαφος δίπλα από αυτό, ενώ για όλα τα θύματα διαπιστώθηκε ότι δέχθηκαν τουλάχιστον έναν πυροβολισμό στο κεφάλι (χαριστική βολή).

Από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στον τόπο του εγκλήματος προέκυψαν σημαντικά στοιχεία που οδήγησαν στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ειδικότερα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 55 κάλυκες, 2 φυσίγγια πυροβόλου όπλου καθώς και 5 παραμορφωμένες βολίδες πυροβόλου όπλου, ενώ τα θύματα έφεραν στην κατοχή τους πλαστά δελτία ταυτότητας.

Ακολούθησε έρευνα, η οποία οδήγησε στη συλλογή σημαντικών πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων από την περαιτέρω ανάλυση των οποίων διακριβώθηκε ότι τα θύματα σχετίζονταν με εγκληματική οργάνωση που δρούσε στο εξωτερικό, ενώ επιπλέον πρόεκυψε ότι τα θύματα είχαν σκοπό να ταξιδέψουν σε χώρα του εξωτερικού.

Από την επακόλουθη έρευνα προέκυψε ότι ο 32χρονος –ο οποίος άνηκε επίσης στο περιβάλλον της οργάνωσης- είχε κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό και εκτέλεση της ανθρωποκτονίας αφού είχε αναλάβει τη μεταφορά τους από τη χώρα προέλευσής τους στη χώρα προορισμού, μέσω της Ελλάδας, προμηθεύοντάς τους με πλαστά δελτία ταυτότητας καθώς και πλαστές κάρτες επιβίβασης, ενώ παράλληλα τους οδήγησε σε κατάλυμα στην Αρτέμιδα με τη δικαιολογία να βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο.

Περαιτέρω προέκυψε ότι ο 28χρονος μεταφέρθηκε στον τόπο, όπου έλαβε χώρα η ανθρωποκτονία, από τον 32χρονο, προτού αυτός οδηγήσει εκεί τα έξι θύματα, με την πρόφαση μεταφοράς τους στο αεροδρόμιο.

naftemporiki.gr