Skip to main content

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου στις 12:00 για τον κορωνοϊό και τους ταξιδιώτες από Κίνα

Ανησυχούν οι εξελίξεις στην Κίνα - Μέτρα λαμβάνουν η μία χώρα μετά την άλλη

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στο Μαξίμου.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ αντικείμενο θα είναι η έξαρση της πανδημίας Covid-19 στην Κϊνα και οι συστάσεις της ΕΕ για τους ταξιδιώτες που καταφθάνουν από την τεράστια ασιατική χώρα.

Να θυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προβεί στην προώθηση υποχρεωτικών μέτρων, αλλά προσπαθεί να συντονίσει τις 27 χώρες σε μία ενιαία στάση. Στο πλαίσιο αυτό «ενθαρρύνει έντονα» τα κράτη μέλη της να θεσπίσουν απαίτηση για αρνητικό τεστ Covid για επιβάτες που ταξιδεύουν από την Κίνα προς την ΕΕ, αλλά και προχωρεί σε ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας. Προτείνει επίσης να πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκστρατεία και για όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν προς την Κίνα.

«Η Κίνα κρύβει στοιχεία»

Η κινητοποίηση σε πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο έρχεται και μετά το ηχηρό καμπανάκι που χτύπησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Για πρώτη φορά ο οργανισμός εγκαλεί ευθέως την Κίνα ότι αποκρύπτει τα πραγματικά δεδομένα για την εξέλιξη του νέου κύματος κορωνοϊού στη χώρα. Το Πεκίνο ανακοίνωσε μόλις έναν θάνατο από Covid -19 το τελευταίο 24ωρο και συνολικά μερικές δεκάδες τις δύο τελευταίες εβδομάδες, την ώρα που ξένα μέσα με ανταποκριτές στη χώρα μεταδίδουν εικόνες με γεμάτα νοσοκομεία, κρεματόρια και γραφεία κηδειών.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για εξάπλωση σε αγροτικές περιοχές με λιγότερους πόρους κατά τη διάρκεια του επερχόμενου Σεληνιακού Νέου Έτους. Η αύξηση των κρουσμάτων σε μια χώρα 1,4 δισεκατομμυρίων έχει επίσης εγείρει παγκόσμιες ανησυχίες για την πιθανή εμφάνιση νέων παραλλαγών – και για τα επίπεδα παρακολούθησης και κοινής χρήσης δεδομένων.

Να σημειωθεί ότι η χώρα απαριθμεί μόνο εκείνους τους ασθενείς με Covid που υπέκυψαν με αναπνευστική ανεπάρκεια στους θανάτους από νέο κορωνοϊό.

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ, οι οποίοι έχουν αντιμετωπίσει τον αυστηρό έλεγχο της πρόσβασης δεδομένων από την Κίνα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν γίνει ολοένα και πιο έντονοι στις εκκλήσεις τους για αξιόπιστες πληροφορίες, καθώς μια μεγάλη επιδημία ξεσπά στα αστικά κέντρα της Κίνας στον απόηχο της απότομης χαλάρωσης των ελέγχων τον περασμένο μήνα.

naftemporiki.gr