Skip to main content

Ιερά Σύνοδος Εκκλησίας: Ειδική Επιτροπή για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας-Πολιτείας

Ειδική Επιτροπή για τη μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας συγκρότησε η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνήλθε σήμερα υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Η εν λόγω Επιτροπή απαρτίζεται από τους:

  • Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεο, πρόεδρο, Πατρών Χρυσόστομο, Κορίνθου Διονύσιο,
  • τον π. Γρηγόριο Παπαθωμά, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,
  • τον π. Βασίλειο Καλλιακμάνη, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
  • τον π. Γεώργιο Σελλή, πρόεδρο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος,
  • τον Βασίλειο Κονδύλη, επίκουρο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και
  • τον Θεόδωρο Παπαγεωργίου, νομικό σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Παραλλήλα, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να έχει τη δυνατότητα να προσκαλεί αρχιερείς και επιστήμονες (κληρικούς και λαϊκούς), οι οποίοι κατέχουν ειδικές γνώσεις επί των προς συζήτηση θεμάτων.

Τα αποτελέσματα του διαλόγου της Επιτροπής με την Πολιτεία θα υποβληθούν στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων.

Εξάλλου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι από τη δισκοφορία που διεξήχθη στις 29 Ιουλίου υπέρ των πυροπλήκτων της Αττικής (Μάτι, Ραφήνα, Κινέτα), σε όλες τις Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, πλην των όσων έχουν απευθείας δοθεί στις Μητροπόλεις Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και Μεγάρων και Σαλαμίνος, έχει συγκεντρωθεί το ποσόν των 636.000 ευρώ, εκ των οποίων 300.000 ευρώ αποτελούν δωρεά της Εκκλησίας της Ρουμανίας.

Εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, σε συνεργασία με τις τρεις Μητροπόλεις, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προσφέρει χρηματικά βοηθήματα σε 300 πληγείσες οικογένειες, επιπλέον να στηρίξει άλλες 100 οικογένειες με επίδομα ικανό να συμβάλει στο κόστος έκδοσης αδείας επισκευής ή ανοικοδόμησης των σπιτιών που καταστράφηκαν, κατόπιν συνεννόησης με άλλους φιλανθρωπικούς και μη φορείς και τους εμπλεκόμενους δήμους.

Πηγή: ΑΜΠΕ