Κόσμος
Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015 15:12

Στις 13 Οκτωβρίου η τελική έκθεση για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους στην Ουκρανία

Η τελική έκθεση για τα αίτια της συντριβής της πτήσης MH17, το οποίο καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 2014 στην ανατολική Ουκρανία με 298 επιβαίνοντες, θα δημοσιευθεί στις 13 Οκτωβρίου, ανέφερε το ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια (OVV).

Η τελική έκθεση για τα αίτια της συντριβής της πτήσης MH17, το οποίο καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 2014 στην ανατολική Ουκρανία με 298 επιβαίνοντες, θα δημοσιευθεί στις 13 Οκτωβρίου, ανέφερε το ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια (OVV), το οποίο έχει επιφορτιστεί με την έρευνα.

Οι οικογένειες θα ενημερωθούν για τα συμπεράσματα της έρευνας πριν από την επίσημη δημοσιοποίησή της, πρόσθεσε το OVV, το οποίο ερευνά τα αίτια του δυστυχήματος και όχι την ταυτότητα των υπευθύνων για τη συντριβή του.

Προκαταρκτική έκθεση του OVV η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο ανέφερε ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε «από μεγάλο αριθμό αντικειμένων υψηλής ενέργειας», κάτι που προκάλεσε ισχυρές υποψίες για εκτόξευση πυραύλου εδάφους - αέρος.

Η ποινική έρευνα, η οποία συντονίζεται από την ολλανδική εισαγγελία, διεξάγεται από Ολλανδούς, Βέλγους, Ουκρανούς, Αυστραλούς και Μαλαισιανούς ειδικούς. Οι τελευταίοι είχαν ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου ότι ταυτοποίησαν κομμάτια που «πιθανώς» ανήκουν σε πύραυλο BUK.

Το Μπόινγκ 777 της εταιρίας Malaysia Airlines καταρρίφθηκε στις 17 Ιουλίου 2014 στην ανατολική Ουκρανία, περιοχή όπου διεξάγονται μάχες ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και στις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ πραγματοποιούσε την πτήση Άμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ.

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους - αέρος τύπου BUK που εκτόξευσαν φιλορώσοι αποσχιστές, οι οποίοι τον είχαν προμηθευτεί από τη Ρωσία. Από την πλευρά της η Μόσχα υπέδειξε ότι ευθύνονται οι ουκρανικές δυνάμεις.

Μέλη των άψυχων σωμάτων όλων των επιβατών, εκτός δύο Ολλανδών, έχουν βρεθεί και ταυτοποιηθεί.