Κόσμος
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013 21:35

Τυνησία: Τέσσερις μήνες χωρίς αναστολή για τη «γυμνή» διαμαρτυρία

Τρεις ακτιβίστριες της φεμινιστικής οργάνωσης Femen καταδικάστηκαν την Τετάρτη σε τέσσερις μήνες φυλάκισης για γυμνόστηθη διαμαρτυρία στην Τυνησία.

Οι τρεις ακτιβίστριες της φεμινιστικής οργάνωσης Femen, δύο Γαλλίδες και μία Γερμανίδα, οι οποίες κρατούνται από τις 29 Μαΐου στην Τυνησία για γυμνόστηθη διαμαρτυρία μπροστά σε δικαστήριο καταδικάστηκαν την Τετάρτη σε τέσσερις μήνες και μία ημέρα φυλάκισης χωρίς αναστολή, σύμφωνα με το δικηγόρο τους, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι Πωλίν Ιλιέ, Μαργκερίτ Στερν και Ζοζεφίν Μάρκμαν είχαν προχωρήσει στη συγκεκριμένη διαμαρτυρία σε ένδειξη συμπαράστασης στην τυνήσια φεμινίστρια Αμίνα Τάιλερ, η οποία βρίσκεται φυλακισμένη από τις 19 Μαΐου.

Οι τρεις γυναίκες καταδικάστηκαν για προσβολή της χρηστών ηθών και άσεμνη πράξη, δήλωσε ο νομικός Σουχαΐμπ Μπάχρι.

Με την ανακοίνωση της ετυμηγορίας,  η διευθύντρια της ουκρανικής φεμινιστικής οργάνωσης, Ίνα Σεβτσένκο, κατήγγειλε τον «δικτατορικό χαρακτήρα» του τυνησιακού καθεστώτος από το Παρίσι.

«Είμαστε τρομερά θυμωμένες με την απόφαση και θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας στην Τυνησία, τις προετοιμάζουμε ήδη, θα τις επεκτείνουμε και θα τις πολλαπλασιάσουμε. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Σεβτσένκο.

Οι τρεις ακτιβίστριες υπερασπίστηκαν τον αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα της πράξης τους.

Δικηγόροι οι οποίοι εκπροσωπούσαν ισλαμικές οργανώσεις οι οποίες διεκδικούσαν ρόλο πολιτικής αγωγής στη δίκη, καταδίκασαν για μία ακόμη φορά τη δράση της Femen, σε μια χώρα όπου κυρίαρχο κυβερνών κόμμα είναι το ισλαμιστικό Ενάχντα.

«Το Ισλάμ τιμά τις γυναίκες και τους προσφέρει ελευθερία και όχι η πράξη της απογύμνωσης», ανέφερε ο Σλαχ Χιλίφι, δικηγόρος ισλαμιστικής οργάνωσης.