Πολιτιστικά
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2013 15:42

Ρυθμικός συντονισμός στο σχήμα της αναγκαιότητας

Η κύπρια χορογράφος και χορεύτρια Λία Χαράκη, παρουσιάζει – στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών - τις χορογραφίες της «The shape of necessity» και «Tune in», στην  Πειραιώς 260.

Η βαθιά και καταλυτική ανάγκη του άλλου, προκειμένου να ισορροπήσουμε και να μοιραστούμε το αφόρητο βάρος της ύπαρξης και η συναισθηματική δύναμη μιας απλής επαναλαμβανόμενης κίνησης διερευνώνται μέσα από το ρυθμικό μικροσκόπιο του χορού.

«Συντονισμένη στο σχήμα της αναγκαιότητας», η κύπρια χορογράφος και χορεύτρια Λία Χαράκη, παρουσιάζει – στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών - τις χορογραφίες της «The shape of necessity» και «Tune in», στην  Πειραιώς 260, σήμερα, Παρασκευή 7, και αύριο, Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.
Έχοντας κατακτήσει σημαντική θέση στις διεθνείς σκηνές, με διακρίσεις και παρουσία σε ευρωπαϊκά Φεστιβάλ και διοργανώσεις, η Λία Χαράκη, με την ομάδα της «.pelma.lia haraki», πειραματίζεται διαρκώς με νέες φόρμες, δίνοντας τη δική της διατύπωση στη θέαση του κόσμου.

«The shape of necessity»
Με κεντρικό άξονα τον έρωτα, σε μία ευρηματική σκηνική σύλληψη γύρω από το αρχετυπικό σύμβολο «άνδρας – γυναίκα», η χορογραφία αυτή «συνομιλεί» με το κοινό, δίνοντας εικόνες και ιδέες για τις ανθρώπινες σχέσεις, κάτι τόσο αναγκαίο στο σύγχρονο σκοτεινό κοινωνικό – οικονομικό περιβάλλον, όπου  χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας στην κοινωνία, τον τρόπο που κοιτάμε τον εαυτό μας και τη σχέση μας με τον διπλανό μας.

Δύο γυμνά σώματα, που παρουσιάζονται στην αθωότητά τους, σαν δύο οντότητες που λειτουργούν ως μία, γίνονται τα όργανα που ερμηνεύουν ένα ορχηστικό ταξίδι στην απλότητα, στα σεξουαλικά στερεότυπα και στον αισθησιασμό, προσφέροντας συναισθήματα, εκπλήξεις και συμβολισμούς, καθώς, άλλοτε, λειτουργούν υπαινικτικά και, άλλοτε, αποκτούν σάρκα και οστά, δίνοντας στη χορογραφία δραματουργική διάσταση.
Ταυτότητα παράστασης: σύλληψη – χορογραφία: Λία Χαράκη, μουσική σύνθεση: Παντελής Διαμαντίδης, σύμβουλος κίνησης: Αριάνα Μαρκουλίδου, σχεδιασμός φωτισμού: Alexander Jotovic. Ερμηνεύουν: Χριστίνα Πατσαλή, Πέτρος Κονναρής.

«Tune in»
Το σόλο της Λίας Χαράκη, το οποίο αντιπροσώπευσε την Κύπρο στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας, έρχεται να συμπληρώσει την έρευνα, που η χορογράφος έχει ξεκινήσει με τα έργα της «Again» (2011) και «IntuNition» (2012), για το πώς η ενέργεια μιας απλής επαναλαμβανόμενης κίνησης μπορεί να γεννήσει συναισθήματα.

Πρόκειται για ένα έντονο ταξίδι, μία trans επί σκηνής διαδρομή, όπου ο χώρος και ο χρόνος καταλύονται. Υπάρχει μόνο το τώρα. Σε ένα μινιμαλιστικό περιβάλλον, παίρνοντας στοιχεία από τους χορούς των πρωτόγονων αλλά και τα μεταφυσικά «ταξίδια» των σαμάνων, με έναν επαναλαμβανόμενο ήχο που σταδιακά επιταχύνεται, αποκτά ρυθμό και ένταση, η χορογράφος – ερμηνεύτρια παρασύρεται σε μία βύθιση στον εαυτό της και, τελικά,  σε ένα ταξίδι που την ξεπερνά και τη συντονίζει με το σύμπαν.
Ταυτότητα παράστασης: σύλληψη – χορογραφία – ερμηνεία: Λία Χαράκη, μουσική – σχεδιασμός ήχου: Παντελής Διαμαντίδης, mentoring: Εύη Χαράκη – Μαχαίρα, φωτιστής: Alexander Jotovic.

Πληροφορίες
Πειραιώς 260 - Κτήριο Ε: Ταύρος - Αθήνα (είσοδος μόνο από Πειραιώς), τηλ.: 210 9282900. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ, φοιτητικό – άνω των 65 - ανέργων – ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.