Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011 11:36

GS: Πλήγμα 8-25 δισ. στις ελληνικές τράπεζες από ένα «κούρεμα» 20%-60%

Στα 13-41 δισ. ευρώ αποτιμά η Goldman Sachs το συνολικό πλήγμα στα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών από ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 20%-60%. Για τις ελληνικές τράπεζες ο αντίκτυπος θα είναι της τάξης των 8-25 δισ. ευρώ.

Στα 13-41 δισ. ευρώ αποτιμά η Goldman Sachs το συνολικό πλήγμα στα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών από ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 20%-60%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, το συνολικό αυτό ποσό είναι σχετικά μικρό και αντιπροσωπεύει μόλις το 1%-3% των συνολικών κεφαλαίων Tier 1. Ωστόσο, για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο αντίκτυπος θα είναι της τάξης των 8-25 δισ. ευρώ, ή 26%-80% των συνολικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.

«Κατά την άποψή μας, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν σημαντικά επιπρόσθετα κεφάλαια για να καλύψουν τις επιπλέον απώλειες από μια θεωρητική αναδιάρθρωση», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.

Η ανάλυση της Goldman Sachs δείχνει ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα επέφερε σοβαρό πλήγμα στις εγχώριες τράπεζες. Γι' αυτό το λόγο, κρίνεται απαραίτητο να αυξηθούν τα κεφάλαιά τους προκειμένου να αποφευχθούν οι δευτερογενείς παρενέργειες, ειδικά όσον αφορά στην εμπιστοσύνη των πιστωτών.